Wist je dat wij ongeveer zo’n 80% van de dag binnen doorbrengen? Iedere dag ademen we ongeveer 11.000 liter aan lucht in. Je kunt je daarom goed voorstellen dat het erg belangrijk is dat deze lucht schoon en goed voor ons is. Als de ventilatie in jouw huis of appartement niet goed is geregeld, dan kunnen jouw huurders daar erg veel last van krijgen. Dit resulteert onder andere in hogere kosten qua onderhoud en dat wil je uiteraard voorkomen. Het is dus van essentieel belang dat de woning die je verhuurt goed geventileerd is.

 

Gevolgen slechte ventilatie binnenshuis

Het valt meestal  niet zo 1,2,3 op bij een check en de oplevering van je woning hoe de ventilatie is geregeld. Dit is meestal pas te merken voor de huurders als zij er al in zitten. Ga ongemakkelijke situaties als klachten uit de weg en zorg dat de ventilatie in het huis goed is. Anders kunnen er ongemakken als gezondheidsklachten of een daling in de waarde van het huis ontstaan.

 

Waarde van de woning

Slechte ventilatie heeft vervelende gevolgen voor je huurders qua gezondheid. Als er slechte of onvoldoende ventilatie in huis is kunnen verschillende soorten schimmels vormen en huisstofmijt ontstaan. Je kunt ook te maken krijgen met vochtproblemen in de woning. Als je bijvoorbeeld geen droger hebt en je was aan een wasrek te drogen hangt, dan kan het wel even duren voordat je was droog is. Een gevolg hiervan is dat je was muffig kan gaan ruiken en er nog meer vocht in je woning trekt. Dit kan ook resultaten in schimmelvorming en condens op de ramen en kozijnen. Dit heeft weer negatief effect op de gezondheid van de bewoners.

 

Gezondheidsklachten

De gezondheidsklachten die ontstaan door slechte ventilatie zijn in eerste instantie niet helemaal te plaatsen. Er wordt bijvoorbeeld sneller gedacht aan stress, een verkoudheid of gewoon hoofdpijn. Echter komt het vaak voor dat slechte ventilatie juist zorgt voor hoofdpijn. Dan is pas echt te merken hoeveel goeds het kan doen om buiten even wat frisse lucht te halen. Naast hoofdpijn kan slechte ventilatie ook zorgen voor:

  • Benauwdheid (klachten aan de luchtwegen)
  • Hoesten
  • Slijmvorming
  • Chronische neusverkoudheid
  • Huidirritaties en huiduitslag

 

Hoe je zorgt voor goede ventilatie in de woning

Het is dus duidelijk dat slechte ventilatie zowel een daling in de waarde van de woning veroorzaakt, als eventuele gezondheidsklachten. De vraag is nu, hoe kan je deze problemen voorkomen? Het antwoord hierop is om te investeren in een goed ventilatiesysteem.

 

Soorten ventilatiesystemen

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen. Wij onderscheiden mechanische ventilatie met een wtw unit (zie hieronder).  Aan de grootte van de ventilatie box en de ventielen in het plafond of de muur kun je zien welk systeem jij in je woning hebt.

 

Mechanische ventilatie

Met een mechanisch ventilatiesysteem wordt er 24 uur per dag vervuilde lucht uit de woning gezogen. Schone lucht komt niet via dit systeem binnen, maar via ventilatieroosters en/of ramen.

 

Warmte terugwin installatie (wtw unit)

Bij een wtw unit wordt vuile lucht afgevoerd naar buiten en schone lucht wordt weer naar binnen aangevoerd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van warmteterugwinning. De lucht gaat door een wtw filter die het fijnstof uit de lucht filtert. Hierna wordt de schone lucht via ventilatie buizen weer in de woning geblazen en de vervuilde lucht naar buiten afgevoerd. Erg makkelijk en effectief. Het aanschaffen van een wtw unit is echt aan te raden.

 

Ventilatie onderhoud

Het is van belang om ongeveer om de zes jaar je gehele ventilatiesysteem (mechanische ventilatie of wtw unit inclusief de luchtkanalen) te laten reinigen door een professioneel bedrijf. Zo weet je zeker dat de vervuilde lucht echt naar buiten gaat. Doe je dit niet, dan kunnen er alsnog diverse klachten op treden.