De zomer is inmiddels toch echt aangebroken in Nederland, al schijnt het zonnetje nog niet overal altijd even mooi. Desondanks is het wel tijd om de meubels voor in de tuin weer uit de schuur te halen. Zien ze er nog goed uit? Dan heb je geluk! Je hoeft dan namelijk weinig te doen aan het tuinmeubilair, terwijl je bovendien ook geen nieuwe artikelen aan hoeft te schaffen. Als ze er toch iets minder uit zien dan zou je ze op kunnen knappen, maar je kunt er ook voor kiezen om hele nieuwe meubels aan te schaffen. Het reinigen is uiteraard een stukje goedkoper, dus daar focust dit artikel op. 

 

Een simpel sopje en de kunststof ziet er weer als nieuw uit

Als je tuinmeubels van kunststof gemaakt zijn dan hoe je in principe helemaal geen lastige klussen uit te voeren. Een simpel sopje is vaak al genoeg om de kunststof, wat regelmatig met behulp van spuitgieten gemaakt wordt, te reinigen. Dit sopje kan het beste bestaan uit warm water met wat vloeibare zeep of allesreiniger. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid volstaan voor je tuinmeubelen van kunststof. Nadat je dit klusje hebt afgerond kun je de meubels nog even afspoelen met water en dan ben je eigenlijk helemaal klaar. Het is verstandig om dit één keer per jaar te doen. Op deze manier zal de aanslag niet in het materiaal trekken, waardoor het nog eenvoudig te verwijderen is. Laat het niet te lang zitten, want dan zal het vuil de kunststof helaas aantasten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Gebruik geen schuurmiddelen op je kunststof meubels voor in de tuin

Je moet het vuil dus niet te lang laten zitten op je kunststof tuinmeubilair, maar je moet ook zeker geen schuurmiddelen gebruiken. Dit is helemaal geen goed idee op kunststof. Als je toch ervoor kiest om de meubels voor in de tuin schoon te maken met schuurmiddelen en schuursponsjes dan zullen er fijne krasjes ontstaan in het materiaal. Hierin gaat het vuil zich dus vervolgens in ophopen natuurlijk, wat echt niet te wensen is. Het wordt heel moeilijk om het vuil er later uit te halen. Daarnaast worden de stoelen en tafels er ook niet mooier op als het oppervlakte vol zit met krassen. 

 

Gebruik ook geen hogedrukspuit op je tuinmeubelen van kunststof

We hebben nog een waarschuwing voor je in petto, want het is tevens geen goed idee om een hogedrukspuit op je tuinmeubels die gemaakt zijn van kunststof los te laten. Het is natuurlijk niet meer dan logisch dat het verleidelijk is om dit juist wel te gaan doen, maar het is zeker niet aan te raden. Als je de grond even schoonspuit met de hogedrukspuit dan moet je dus oppassen dat je de tuinmeubels niet meeneemt. Als je dit toch wel doet, per ongeluk of met opzet, dan zal de kunststof aangetast worden. Een emmertje sop is dus een stuk beter.

 

Knap de tuinmeubels van kunststof op

Als na het reinigen van de kunststof tuinmeubels blijkt dat ze toch wel degelijk toe zijn aan een opknapbeurt dan zou je ervoor kunnen kiezen om dit te doen. Uiteraard kun je ook de keuze maken om nieuw meubilair aan te schaffen. Als je liever je huidige meubels voor in de tuin wilt houden dan kun je het op meerdere manieren opknappen. 3D printen Utrecht en in de rest van Nederland is bijvoorbeeld mogelijk om vervangende onderdelen te laten maken. Daarnaast zal een likje verf over het algemeen ook al helpen, dus op naar de Gamma om een blikje verf en aan de slag!