We kennen allemaal wel die frustratie die elke keer weer om de hoek komt kijken bij het schoonmaken van de badkamer: kalkaanslag. Heb je net alles schoongepoetst, zit er meteen alweer een witte waas over je kraan, douchekop en douchecabine. Tijd om dit op te lossen! 

 

Kalkaanslag verwijderen

 

  • Kalkverwijderaar: Misschien een beetje voor de hand liggend, maar toch kan dit middel niet in dit lijstje ontbreken. Hoewel er goedkopere opties zoals hieronder bestaan, werkt deze optie in de meeste gevallen ook prima. 
  • Cola: Niet alleen lekker om te drinken, ook nog eens perfect om mee schoon te maken. Het is namelijk een behoorlijk agressief schoonmaakmiddel die kalkaanslag in een mum van tijd doet verdwijnen. Giet simpelweg wat cola over de plekken met kalkaanslag, wacht een half uurtje en spoel het daarna weg met warm water. Je zal zien dat het meteen is verdwenen. 

 

    • Schoonmaakazijn: Ook azijn is een wondermiddel wat schoonmaken betreft. Niet alleen om vieze geurtjes te neutraliseren, maar ook om kalk te verwijderen. Hoe? Vul een plantenspuit met kokend water en doe hier een scheutje azijn bij. Meng het goed en spuit het vervolgens over de kalkvlekken. Wacht een kwartiertje en neem het af met een sopje en een doekje. 

 

  • Citroen: Heb je de bovengenoemde vloeistoffen niet in huis, maar heb je wel nog wat citroenen in je fruitmand liggen? Ook dat werkt prima. Je kunt wat citroensap mengen met wat water en over de kalkvlekken spuiten, maar je kunt ook gewoon een halve citroen gebruiken. Wrijf de opengesneden kant van de citroen over de wanden, tegels of kranen en wacht een kwartiertje voor je het er afspoelt. Ze zullen weer blinken als nooit tevoren! 
  • Bleek: Heb je bovenstaande middelen allemaal niet in huis, dan kun je ook aan de slag gaan met bleek. Niet ons meest favoriete middel, vanwege de chemische en bijtende werking, maar het werkt wel. 

 

 

Kalkaanslag voorkomen

Nu je de kalkaanslag met de bovenstaande tips als het goed is hebt kunnen verwijderen, is het natuurlijk wel zo fijn om dit voortaan gewoon te voorkomen. Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. 

 

  • Douchewand en kraan meteen afnemen: Allereerst is het het beste om je douchewand, je tegels en je kraan direct af te nemen na gebruik. Door alles af te nemen en te drogen minimaliseer je de kalkvorming en blijft alles veel schoner. 

 

Waterontharder: Toch kunnen we ons voorstellen dat de bovenstaande tip maar een gedoe is en je nooit alles volledig droog krijgt. Daarom is het ook een idee om een waterontharder, of ook wel waterverzachter genoemd, aan te schaffen. Deze verwijdert kalk uit je water, wat vele voordelen heeft. Eén daarvan is dat kalkaanslag verleden tijd is.