Steeds meer huurwoningen- en appartementen beschikken in gedeeltelijk of volledig over een zonnepanelen installatie. Prettig, want de opbrengst uit zonnepanelen mag door de huurder worden afgetrokken van de maandelijkse energiekosten. Verbruik je minder energie dan dat je opwekt met zonnepanelen, dan kan je als huurder zelfs terugleveren, afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt met de verhuurder. De stroom die je niet afneemt wordt dan teruggeleverd aan de energieleverancier en verrekend met je energierekening. Wat betekenen zonnepanelen voor jou als huurder?
Opbrengst zonnepanelen voor huurder
Zodra je als huurder gebruik maakt van zonnepanelen, dan geniet je in principe van dezelfde voordelen van zonne-energie als huiseigenaren. De opgewekte stroom wordt verrekend met je maandelijkse energieverbruik, waardoor de energierekening onmiddellijk lager uitvalt. Slim dus! De netto-opbrengst uit zonnepanelen ligt bij huurders echter iets complexer. Bij een huurappartement¹ worden de zonnepanelen vrijwel zonder uitzondering geplaatst door de verhuurder, terwijl men bij een huurwoning met eigen dak ook zélf de zonnepanelen kan kopen. De zonnepanelen worden dan ook eigendom van de huurder. Daarvoor dien je als huurder wel duidelijke afspraken te maken met, en toestemming te krijgen van de verhuurder.
¹ De investering in zonnepanelen door de verhuurder wordt in veruit de meeste gevallen doorberekend in de huurprijs. Dankzij zonnepanelen bespaar je als huurder dus wel degelijk op de energiekosten, maar betaal je in de vorm van een hogere maandelijkse huurprijs indirect mee aan de zonnepanelen.
Hoeveel betaal je als huurder mee voor zonnepanelen?
Je verhuurder gaat zonnepanelen kopen. Dit geldt als een lange termijn investering, want het systeem zal naar verwachting 25 tot 30 jaar stroom opwekken. Door de hoge energieprijzen ligt de terugverdientijd op zonnepanelen tussen de 3 tot 5 jaar. Echter, wanneer de verhuurder de zonnepanelen koopt, dan is er functioneel geen sprake meer van een terugverdientijd. De terugverdientijd op de installatie kan door de verhuurder op twee manieren worden berekend: een (kleine) verhoging in de huurprijs van het (1) óf betaling via de woningcorporatie op de door de zonnepanelen opgewekte stroom (2).
Het verschil tussen het appartement incl. en excl. zonnepanelen
Huurprijs inclusief zonnepanelen – huurprijs exclusief zonnepanelen = €… (verschil)
Het maandelijkse verschil geeft de opbrengst voor de verhuurder uit zonnepanelen aan, en maakt in die zin ook de terugverdientijd op de complete installatie inzichtelijk. Bewoners moeten door de verhuurder tijdig worden ingeseind over de plannen om zonnepanelen te installeren. Bij woningcorporaties is sprake van een andere situatie. Zij kunnen aanspraak maken op een subsidie voor de installatie van zonnepanelen, en rekenen het overgebleven bedrag, doorgaans in de vorm van hogere servicekosten, door aan de huurder.
Via de woningcorporatie betalen voor stroom opgewekt door de zonnepanelen
Dit voorbeeld is uitsluitend van toepassing wanneer je huurt bij een woningcorporatie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een vooraf afgestemd bedrag per paneel te betalen, maar je kunt ook een vast percentage van de opbrengst uit opgewekte stroom afdragen. Als huurder hoef je vanzelfsprekend niks te betalen voor de zonnepanelen.
Voordelen van zonnepanelen op een huurhuis
Zowel huurders als verhuurders hebben profijt van de installatie van zonnepanelen op een huurwoning- of appartement. Voor een huurder zijn de voordelen uit zonnepanelen duidelijk: zij besparen direct geld in en kunnen onder bepaalde omstandigheden óók besluiten de zonnepanelen zelfstandig aan te schaffen. Verhuurders profiteren in de vorm van een verbeterd energielabel en hogere vastgoedwaarde. Oftewel, een sterke basis voor beide partijen om te kiezen voor zonnepanelen.
Geef een reactie