In de jacht naar de perfecte huurwoning kom je voor veel keuzes te staan. Een van de interessante dilemma’s van de laatste jaren is de keuze tussen een woning mét of zonder zonnepanelen. Je hebt vast gehoord over de voordelen van zonne-energie, maar is dit ook de slimme keus als je een huis gaat huren? Laten we de feiten op een rijtje zetten.

 

Financiële voordelen: een nauwkeurige blik

 

Zonnepanelen kunnen een aantrekkelijke investering zijn als je een huis koopt, maar hoe zit het als je van plan bent om te huren? Vaak worden de kosten van de zonnepanelen verdeeld over de huurprijs. Hierdoor kan de maandelijkse huur dus hoger uitkomen. Aan de andere kant is het wel zo dat je elektriciteitsrekening omlaag gaat. Gemiddeld levert een zonnepaneel zo’n 250 tot 280 kWh per jaar op. Dat vertaalt zich naar een maandelijkse besparing van ongeveer 20 tot 30 euro, terwijl de huurprijs meestal met slechts 10 tot 15 euro wordt verhoogd. Als je dit op jaarbasis berekent, kun je toch een flinke duit in het zakje doen.

 

Duurzaamheid voorop: de impact op het milieu

 

Als je het belangrijk vindt om je ecologische voetafdruk te verkleinen, dan is een huurwoning met zonnepanelen een logische keuze. Voor elke 1 kWh die je opwekt met je zonnepanelen, voorkom je ongeveer 0,5 kg CO2-uitstoot. Dat is gelijk aan het planten van een aanzienlijk aantal bomen per jaar.

 

Weer of geen weer: de invloed van het klimaat

 

Het Nederlandse weer is niet altijd zonovergoten, dat weten we allemaal; kijk maar eens uit het raam. Toch is het rendement van zonnepanelen in ons land verrassend goed. Ja, tijdens de wintermaanden zal je energieproductie relatief minder zijn, maar de zomermaanden compenseren dit ruimschoots. Het is ook goed om te weten dat moderne zonnepanelen zelfs bij bewolkt weer voldoende energie kunnen opwekken.

 

Wat kosten zonnepanelen en wie betaalt dat?

 

Wat kosten zonnepanelen? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. De kosten variëren namelijk enorm van huis tot huis en van verhuurder tot verhuurder. Doorgaans zitten de kosten verwerkt in de huurprijs en betekent dit een lichte verhoging. Maar dankzij de besparing op je elektriciteitsrekening, en mogelijke subsidies, blijft dit nog steeds financieel aantrekkelijk.

 

Geen onderhoud, wel profiteren: de beste van twee werelden

 

Een belangrijk voordeel van het huren van een woning met zonnepanelen is dat je niets hoeft te doen aan onderhoud. Dat is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Je plukt dus wel de financiële vruchten, maar je hoeft niet op het dak te klimmen om de panelen schoon te maken of te repareren. Een win-win dus, eigenlijk.

 

Conclusie: de overweging waard

 

Na alle feiten te hebben overwogen, lijkt het huren van een woning met zonnepanelen een verstandige keuze te zijn. Je draagt bij aan een beter milieu en bespaart op je energierekening, terwijl je je geen zorgen hoeft te maken over onderhoud. Een woning met zonnepanelen biedt dus duidelijke voordelen die de licht hogere huurprijs in alle gevallen meer dan rechtvaardigen.