In het kader van energie- en geldbesparing zijn zonnepanelen een goed idee, dat weet inmiddels iedereen. De energie die je niet gebruikt stroomt letterlijk terug naar het net en dat zie je terug op een lagere energierekening. Toch hikken veel mensen nog op tegen de hoge aanschafwaarde van zonnepanelen. Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat je voor een installatie op je dak al snel tussen de 5 en 8 duizend euro moet neerleggen. En misschien wil je wel meerdere zonnepanelen installeren omdat de ene kant van je schuine dak op het oosten en de andere kant op het westen ligt. Door op beide kanten zonnepanelen te plaatsen pak je namelijk zowel ochtend- als middagzon. Maar ja, de eenmalige investering die je hiervoor moet doen stijgt navenant. Gelukkig zijn er ook aanbieders die een compleet en voordelig huurpakket zonnepanelen aanbieden. Hierbij betaal je een vast maandbedrag gedurende de huurperiode terwijl je wel direct bespaart op je energiekosten. In dit artikel vertellen we je waarom zonnepanelen huren een goed idee is en waar je op moet letten. 

Is je huurpakket compleet?
Het klinkt een beetje als een open deur, maar kijk altijd wat je krijgt als je ergens een huurpakket afneemt. Zijn de zonnepanelen van hoge kwaliteit? Hoeveel kilowattuur (kwh) leveren de panelen? Is de huurprijs inclusief de onmisbare omvormers en optimizers? Worden de zonnepanelen gratis gemonteerd? Hoe zit het met verzekeringen en garantie? Kan je via je mobieltje zien wat de zonnepanelen opbrengen? Is de klantenservice 24/7 bereikbaar voor calamiteiten? Beter nu de voorwaarden dubbelchecken, dan straks voor vervelende verrassingen staan. 

Het rendement is evident
Hoeveel energie zonnepanelen genereren is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals gezegd of het dak op het zuiden, westen of oosten ligt. Daarnaast is de hellingshoek van belang om zoveel mogelijk zonlicht op te kunnen vangen. Bij een dak op het zuiden is de hoek ongeveer 35 graden en de opbrengst daardoor 100%. Wanneer zonnepanelen naar het oosten of westen wijzen is de opbrengst in dezelfde hoek zo’n 20 procent minder. Wellicht zijn meer panelen dan een optie om het totale rendement op te schroeven. De opgewekte stroom die je niet onmiddellijk zelf gebruikt vloeit terug naar het elektriciteitsnet. Daarvoor krijg je exact hetzelfde bedrag als voor de stroom die je afneemt bij je energieleverancier. Wat jij levert aan het net en wat je afneemt wordt tegen elkaar weggestreept, die noemen we salderen.