Perex

Met een duurzaam interieur kun jij ook een steentje bijdragen aan een schoner milieu! Er zijn namelijk verschillende milieuvriendelijke oplossingen voor je interieur te bedenken waar je misschien in de eerste instantie niet aan denkt. Hier lees je 6 tips voor een duurzamer interieur!

Intro 76

Ideeën nodig voor een duurzaam interieur? Tegenwoordig zijn er steeds meer manieren om een duurzaam interieur te creëren. Zo kun je voor duurzame materialen kiezen, stilstaan bij het ethos van het productieproces van meubelen of kiezen voor tweedehands meubels. Met een beetje creativiteit en oplettendheid creëer ook jij met deze 6 tips een duurzaam interieur.

  • Let op het FSC-keurmerk
  • Kijk vaker naar het GOTS-certificaat
  • Ga voor gerecyclede materialen
  • Geef tweedehands items een nieuw leven 
  • Zoek naar flat-packed meubels
  • Koop je meubels en accessoires lokaal

 

Een duurzaam interieur: wat maakt een interieur duurzaam?

Wat verstaan we precies onder een duurzaam interieur? Duurzaamheid op het gebied van interieur lijkt namelijk nog in haar kinderschoenen te staan, maar wordt wel steeds populairder. Wij hebben even de dikke Van Dale erbij gepakt en vonden de volgende betekenis van ‘duurzaam’: duur·zaam: 1) lang durend; 2) weinig aan slijtage of bederf onderhevig; 3) het milieu weinig belastend. Kortom, bij een duurzaam interieur moet je denken aan meubels en woonaccessoires die lange tijd mee gaan (tijdloos zijn), niet snel slijten en meubels die gemaakt zijn van materialen die (relatief) milieuvriendelijk en grondstof besparend zijn. De productie en distributie van woonitems is ook belangrijk om je in te verdiepen, omdat bij deze processen ook veel vervuilende stoffen vrijkomen. Steeds meer bedrijven en organisaties proberen de CO²-uitstoot zo laag mogelijk te houden en in te spelen op een circulaire economie door de meeste processen in eigen land te houden. Benieuwd wat jij kunt doen? Wij hebben 6 handige tips op een rijtje gezet waarmee jij jouw interieur duurzamer kunt maken! 

 

Tip 1: Let op het FSC-keurmerk

Je kunt kiezen voor meubels of woonaccessoires die gemaakt zijn van hout met het keurmerk FSC (Forest Stewardship Council) voor in je duurzame interieur. Dit internationale houtkeurmerk richt zich op strenge eisen voor zowel een duurzaam als een sociaal bosbeheer. Het FSC-logo garandeert enerzijds dat het hout volledig uit verantwoord beheerde bossen komt en anderzijds dat bosarbeiders in verantwoorde werkomstandigheden voldoende loon ontvangen. Naast verantwoord kiezen voor houten meubels met een FSC-keurmerk, kun je ook met een gerust hard voor bamboe als materiaal kiezen. Bamboe is namelijk een snelgroeiende grassoort en daarom één van de meest milieuvriendelijke bouwmaterialen voor je interieur. Ook duurzame materialen als jute, rijstpapier en klei zijn perfect voor een duurzame inrichting van je huis. 

 

Tip 2: Kijk vaker naar het GOTS-certificaat

Een tweede mogelijkheid is het kiezen voor biologisch geproduceerde natuurlijke materialen – zoals katoen, wol, zijde en vilt. Ken je het GOTS-certificaat al?

GOT76666S staat voor Global Organic Textile Standard en dit is een internationaal erkende stempel voor zowel ecologische als sociale verantwoordelijkheid. Producten moeten aan een flink aantal criteria voldoen om deze certificering te krijgen: zo moet het product voor minstens 95% bestaan uit biologisch geproduceerde materialen en zijn er strenge eisen voor de arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon in de productiefase voor arbeiders. Langzamerhand zien we steeds meer woonaccessoires op de markt verschijnen die voorzien zijn van dit GOTS-certificaat. Kortom, mooie producten met dit certificaat zijn een must voor in je duurzame interieur!

 

Tip 3: Ga voor gerecyclede materialen

Vaak worden oude meubels of woonaccessoires weggegooid of verbrand. Helemaal niet fijn wat betreft de CO²-uitstoot! Gelukkig komt hier langzaamaan meer verandering in. Tegenwoordig worden steeds vaker meubels of delen ervan nieuw leven ingeblazen. Zo worden oude materialen bijvoorbeeld gebruikt als grondstof voor een nieuw product of een bestaand product krijgt een nieuwe functie door middel van upcycling. En zeg nou zelf, meubels of woonaccessoires van gerecyclede materialen met een mooi verhaal doen het altijd beter dan meubels waarvan er honderdduizenden van zijn gemaakt door een grote winkelketen. Het zijn meubels of woonaccessoires die een eigen verhaal hebben, die uniek zijn en authenticiteit uitstralen die een bijzondere en duurzame toevoeging zijn aan je interieur.

 

Tip 4: Geef tweedehands items een nieuw leven

Al gedacht aan tweedehands meubels of zelfs tweedehands woonaccessoires? Tweedehands en vintage interieur items zijn helemaal hip & happening! Kijk eens wat vaker op websites als Marktplaats of Facebook Marketplace of plan een uitje in naar een rommelmarkt of kringloopwinkel om mooie tweedehands pareltjes te vinden. Enne, wie weet tik jij wel een designermeubelstuk op de kop! Of struin eens door de collectie van je ouders of andere bekenden! Met tweedehands meubels creëer je je eigen unieke en duurzame verzameling. En yup, deze duurzamere verzameling is beter voor zowel je portemonnee als het milieu. Zelf meubels opknappen is leuk en geeft veel voldoening. Geef je meubels een nieuw likje verf of nieuwe bekleding en je hebt een uniek meubelstuk met een persoonlijk karakter. 

 

Tip 5: Zoek naar flat-packed meubels

Heb je weleens gehoord van het flat-packed principe? Flat-pack meubels zijn meubels die plat en strak verpakt zijn, zonder schroeven, spijkers of lijm en die je makkelijk in elkaar zet en ook weer uit elkaar haalt. Tijdens het transport nemen deze meubels vanwege het compacte design minder ruimte in beslag, waardoor de transporteur meer producten tegelijkertijd kan vervoeren en de CO²-uitstoot hierdoor afneemt. En heb je weleens stil gestaan bij al het verpakkingsmateriaal wat ze gebruiken voor pakketjes? Slecht voor het milieu en vaak overbodig! Voor dit soort meubels is dan ook minder verpakkingsmateriaal nodig. Langzaam zien we verschillende designmerken van dit soort meubels produceren en diverse webshops proberen producten met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te versturen. 

 

Tip 6: Koop je meubels en accessoires lokaal

Dit is een gouden tip die we vaak over het hoofd zien. Door meer bij lokale (fysieke) winkels te kopen ondersteun je enerzijds de lokale economie en anderzijds bespaar je ook flink op de transport- en de verzendkosten die nadelig zijn voor het milieu. Oftewel: door lokaal bij fysieke winkels in te kopen, belast je het milieu een stuk minder. Koop dus niet alles wat je zoekt bij een webshop, maar verdiep je in de lokale winkels met hebbedingen. Welke authentieke, lokale winkeltjes zitten er bij jou in de buurt? Waar kun je op de fiets heen om leuke woonaccessoires te kopen? Think about it!