Als Lady Gaga een tas van Céline draagt en daarmee op de foto belandt, weet je dat die tas gaat scoren. Zoek je een New Yorks appartement in de buurt waar zij er ook eentje heeft, dan kun je ook flink in de buidel tasten. Celebs drijven de prijs van een tas én de huurprijs flink op. Een tochtje langs huurhuizen in wereldsteden. 

We hebben allemaal met woonlasten te maken en Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als ze daar niet over klagen. Toch doen we het in Nederland zo gek nog niet als we onze Amsterdamse huurprijzen vergelijken met die van andere wereldsteden. 

Want wat dacht je van een tweekamerappartement in het Australische Melbourne voor een gemiddelde maandelijkse huurprijs van 1296 euro? Volgens een onderzoek uit 2018 van de Deutsche Bank is dat zo gek nog niet. Het onderzoek realiseerde een top 24 waarbij Melbourne laag eindigde, op de 21ste plek. 

Huurwoningen zijn als tassen door celebs gedragen

Hiermee lijken huurwoningen op haute couture kleding of tassen die zo exceptioneel zijn, dat de prijs er alsmaar meer door wordt opgedreven. Een Prada tas kost al een lieve duit, en als er dan ook nog eentje op de catwalk belandt die door de modebladen gespot wordt én door een vip gedragen wordt, is het hek van de dam. 

Hetzelfde geldt voor een crossbody tas die door een celeb wordt gedragen. Als hij of zij ermee gezien en vooral gefotografeerd wordt, is het in één klap een must have voor de fans. Deze crossbodytas gaat scoren. Vooral in euro’s. Voorbeeld? In 2019 scoorde de tas van designer Alexander McQueen als een tierelier omdat topmodel en actrice Naomi Campbell ermee gespot was. 

Hogere huurprijs als er beroemdheden in de buurt wonen

Zo werkt het dus ook met appartementen in bijvoorbeeld New York City, de stad die op de derde plaats eindigde in de reeks van duurste steden om een appartement te huren. Er bestond tot voor kort zelfs een NYC starmap die je kon raadplegen om erachter te komen waar bekende acteurs, sporters, muzikanten, kunstenaars en andere beroemdheden wonen in deze metropool. 

Het was een site waarop je appartementen kon vinden waarbij vermeld werd welke celebs je in de buurt tegen kon komen. Gek genoeg vinden veel mensen dat zo interessant dat ze een (enorme) huurprijs willen betalen om er ook te kunnen wonen. 

Enkele van beroemdheden die eerder werden weergegeven op de NYC Star Map, zijn onder andere Leonardo DiCaprio, Justin Timberlake, Lady Gaga, Friends-acteur David Schwimmer, Anne Hathaway en Tom Cruise.

Hongkong is de Hèrmes onder de tassen

Even terug naar de huurprijzen voor de wereldsteden. In Hongkong betaal je maandelijks gemiddeld 3205 euro voor een tweekamerappartement. Dat blijkt de duurste stad om te huren, vergelijkbaar met de Hèrmes onder de tassen. Dan valt het in Amsterdam nog mee, waar een gemiddelde huur van 1608 euro wordt betaald. Onze hoofdstad eindigt in deze reeks op de twaalfde plaats. Je zou zeggen; vergelijkbaar met een schoudertas heren van een kwaliteitsmerk. 

Oslo, Singapore en Dublin verslaan Amsterdam met honderden euro’s. Op plaats 5 treffen we Londen waar ruim tweeduizend euro wordt neergeteld voor een appartementje in de stad en op 4 staat Parijs met nog eens honderd euro meer. De top 3 bestaat uit New York City (2448 euro), San Francisco (3142 euro) en op 1 dus Hongkong.