Prijs je gelukkig dat je in het oosten van het land woont en niet in de Randstad. Daarentegen blijft het opletten geblazen als het om gezonde leefomstandigheden gaat. Vooral kinderen zijn de dupe van het wonen in vochtige en kille huizen.
Kinderen vormen een kwetsbare groep. Dat blijkt maar weer nu onderzoek heeft uitgewezen dat vooral zij de dupe zijn van slechte woonomstandigheden. Veel woningen zijn te vochtig en te donker. Bovendien is het er vaak kil en is er geluidsoverlast.
Dit blijkt uit een onlangs gehouden Europees onderzoek van bureau Rand. Het gevolg is dat kinderen eerder kans hebben op ziekten zoals astma en andere luchtwegaandoeningen. Ook komen klachten over eczeem dan eerder voor.
Huizen met lekkende daken en schimmel
De groep kinderen die hiermee te maken heeft is aanzienlijk. Van de 2,8 miljoen Nederlandse kinderen onder de vijftien jaar, wonen er bijna 420.000 in slechte woningen. Dat wil zeggen, woningen met lekkende daken, veel vocht en schimmel. Dat laatste bevindt zich in muren, raamkozijnen en vloeren.
Wel 50.000 kinderen worden geconfronteerd met een koud huis. De temperatuur is er gewoon te laag, wat slecht voor de gezondheid is en heel oncomfortabel aanvoelt. En maar liefst 65.000 kinderen wonen in een huis waar weinig daglicht binnenkomt. Uit het onderzoek blijkt tevens dat 650.000 kindereen dagelijks geluidsoverlast ervaren. Dat komt door onder andere de buren of door herrie ten gevolge van veel verkeer dat langs raast.
Kwetsbare kinderen en meer kans op ziekte
Nietsvermoedend komen deze kinderen iedere ochtend met hun rugzak naar school. Nauwelijks iemand die in de gaten heeft dat dit kwetsbare kinderen zijn vanwege slechte woonomstandigheden.
Het komt er op neer dat één op die drie kinderen zich in slechte leefomstandigheden bevindt. Als alle genoemde woonproblemen zich voordoen, hebben ze 4,3 keer meer kans om ziek te worden.
Luchtvaart en verkeer vormen veel luchtvervuiling
Woon je in de Randstad, dan komt daar ook nog eens de luchtvervuiling bij. Met name in de grote steden. Mensen die er dagelijks met hun laptoptas naar het werk reizen, ademen die smerige lucht in, wat gelijk zou staan aan vijf tot tien sigaretten per dag. Amsterdam spant de kroon, vooral rond Schiphol. De luchtvaart, en ook het verkeer en de industrie zijn de boosdoeners.
In deze omgeving is het risico op ziekte daardoor wel drie keer groter dan in het noorden of oosten van ons land. Volgens experts gaat het dan met name om hart- en vaatziekten en ernstige longaandoeningen.
Dit bleek uit een door het RTL Nieuws gecreëerde kaart op basis van schattingen van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM). Volgens deskundigen is het een enorm probleem. Rapporten zouden dan ook niet in de Cowboysbag tas moeten blijven zitten. Er moet iets aan gedaan worden. “Er gaan tien tot vijftien keer meer mensen dood aan deze factoren dan aan ongelukken in het verkeer. De Randstad is één van de meest vervuilde gebieden van Europa,” zo meent Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht.
Geef een reactie