Nieuwbouwwoningen worden steeds vaker voorzien van een glasvezelverbinding. Inmiddels zijn ongeveer 2,7 miljoen huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Ook in huurwoningen kiezen steeds meer mensen voor glasvezel. Wat is een glasvezelnetwerk? En wat zijn de voordelen?
Wat is glasvezel?
Een glasvezel is zo dun als een haar. Deze vezel bestaat uit twee soorten glas: een flinterdunne kern en een dikkere mantel die aan elkaar zijn gesmolten. Samen vormen zij een heel sterk geheel. Informatie wordt via een laserlicht door de glasvezelkabels verzonden. Dit gaat ontzettend snel. Als je dus bent aangesloten op het glasvezelnetwerk, kun je internet en televisie ontvangen met de snelheid van het licht. Via het glasvezelnetwerk is het mogelijk om signalen over grote afstanden te versturen. Het is ook mogelijk om grote hoeveelheden data te transporteren. Deze speciale vezel zorgt ervoor dat we in de toekomst kunnen (blijven) voldoen aan de stijgende vraag naar diensten zoals internet, televisie en telefonie.
Wat zijn de voordelen?
Een glasvezelnetwerk zorgt ervoor dat we snel en stabiel kunnen internetten. Nu en in de toekomst. Er worden namelijk hogere internetsnelheden behaald dan met welk ander netwerk dan ook. De snelheid kan oplopen tot wel 1Gbps. De internetsnelheden die meestal worden aangeboden door glasvezelaanbieders zijn 50, 100 en 500 Mb/s. Daarnaast gaan uploaden en downloaden even snel. Wat ook een voordeel is, is dat je een eigen stabiele internet lijn in huis hebt. Jouw internetsnelheid wordt dus niet meer verstoord door externe factoren, zoals bijvoorbeeld de afstand tot de wijkcentrale. Veel mensen denken trouwens dat een glasvezelabonnement duurder is dan een abonnement op ADSL of kabel, maar dat is niet het geval. De prijzen zijn namelijk vergelijkbaar. Het enige nadeel is dat glasvezel (nog) niet overal beschikbaar is.
Welke aanbieders zijn er allemaal?
Reggefiber legt, onderhoudt en beheert ongeveer 80% van het glasvezelnetwerk. Ze zijn onderdeel van KPN. Naast Reggefiber, zijn er nog een aantal andere glasvezelleggers actief. Bijvoorbeeld investeringsmaatschappij CIF, Kabelnoord, Stichting Kabelnet Veendam en CAI Harderwijk. Het glasvezelnetwerk van Reggefiber is een open netwerk. Dit houdt in dat iedere provider internet, bellen en tv mag aanbieden. De meest bekende en grootste aanbieders van glasvezelabonnementen zijn: KPN, XS4ALL, Telfort, T-Mobile, Tele2 en Online.nl. Ziggo heeft laten weten dat er op korte termijn geen plannen zijn om het kabelnetwerk te verglazen tot aan de deur.
Hoe kan ik glasvezel krijgen?
Alle wijken in Nederland worden één voor één op het glasvezelnetwerk aangesloten. In samenwerking met gemeenten kiezen de glasvezelleggers waar glasvezel gelegd gaat worden. Als er glasvezel in jouw wijk komt, dan krijg je daarover een brief. Soms komt er ook een medewerker van het glasvezelnetwerk langs de deur voor toelichting. Wil jij een abonnement via glasvezel afnemen Dan moet je eerst uitzoeken of er glasvezel op jouw woonadres beschikbaar is. Vervolgens kun je verschillende abonnementen vergelijken en bepalen welk abonnement het beste bij jouw wensen past.
Geef een reactie