Als je een huis huurt, dan is het van belang dat je leven onder een dak kan plaatsvinden dat ook lang kan meegaan. Nu weet je wel dat je als huurder verantwoordelijk bent voor het uitvoeren van kleine reparaties, maar hoe zit het precies met het groot onderhoud? Want als een dak lekt, dan zit jij met de brokken! De volgende adviezen zijn dan ook nuttig voor zowel huurders als verhuurders.
- Controleer het dak jaarlijks op lekkages
Of je controleert het dak vaker, als het al vrij oud is. Nu hoef je niet altijd zelf de zolder of het dak op om te checken of het ergens lekt. Je kunt ook een dakspecialist inschakelen om een jaarlijkse controle te verrichten. Hiervoor kan een onderhoudscontract op maat worden gemaakt: dat scheelt op jaarbasis in de kosten!
- Laat het dak jaarlijks reinigen
Rotte bladeren, takken, zand en grind kunnen zo op je dak waaien. Voeg daar wat mos- of algengroei aan toe en het dakmateriaal slijt sneller dan je denkt. Een jaarlijkse reiniging van het dak is dan ook geen overbodige luxe. Nodig een dakdekker uit en hij gaat na met welke middelen je dak het beste gereinigd kan worden. Hierna spuit hij het dak helemaal schoon met water waaraan een (biologisch) reinigingsmiddel aan is toegevoegd.
- Verhelp lekkages zo snel mogelijk!
Lekkages in het dak kunnen schimmel en houtrot veroorzaken op balken, muren en vloeren en zelfs op meubels. Door de schimmel kun je zelfs gezondheidsklachten ontwikkelen, waaronder allergieën en problemen met je ademhaling. Laat daarom altijd snel ingrijpen bij een lekkage om erger te voorkomen!
- Check je verzekering!
Nuttig om te weten voor zowel huurders als verhuurders: als er door een daklekkage waterschade optreedt, dan wordt het herstel van het dak niet door verzekeringsmaatschappijen vergoed. Wat wel vergoed kan worden is (water-)schade aan voorwerpen en meubelen. Je moet dan wel over een opstal- of inboedelverzekering beschikken.
- Vergeet je schoorsteen niet
De schoorsteen is onderdeel van het dak en verdient dus ook je volle aandacht. Zo kan een vervuilde of kapotte schoorsteen leiden tot schoorsteenbrand en in sommige gevallen zelfs tot koolmonoxidevergiftiging als je een vuurtje stookt! Goed dus, om nu te horen dat je voor een kapotte, verouderde of vervuilde schoorsteen zowel een metselaar als een dakdekker kunt inschakelen.
Problemen met je dak? Je hebt zó contact met een specialist!
Als huurder neem je vrijwel direct contact op met je verhuurder als er problemen zijn met je dak. En als verhuurder moet je snel een oplossing zoeken. Die oplossing kan worden gevonden als je naar Dakprobleemkwijt.nl surft. Je vult je postcode of woonplaats in en de contactgegevens van een lokale dakdekker komen direct in beeld. Bij hem kun je terecht voor adviezen over het verlengen van de levensduur van je dak of je vraagt naar een professionele inspectie en reparatie.
Geef een reactie