Een slimme verhuizer denkt vooruit en weet: voorbereiding is meer dan het halve werk. Met het tijdig regelen van een woonverzekering en handige inpaktechnieken kom je al een heel eind. We geven je een aantal gouden tips voor een soepele (en zo stressvrij mogelijke) verhuizing.

 

  1. Maak het papierwerk op orde

Laten we beginnen bij het begin: het papierwerk. En dan hebben we het niet over oude kranten en ander inpakpapier, maar over je verzekeringen. Want met een passende woonverzekering, een combinatie van een opstal- en inboedelverzekering, kun je jezelf heel wat knaken en kopzorgen besparen. Hiermee zijn namelijk zowel je nieuwe woning als je mooie spullen goed verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld extreem weer, diefstal, lekkage, brand, rook en schroeien. Wel zo geruststellend.

 

Heb je al een woonverzekering? Neem de dekking dan goed onder de loep en pas deze, indien nodig, aan. Vergeet daarnaast ook niet om binnen een maand je nieuwe adres door te geven aan je verzekeraar. Een onjuiste adresregistratie bij een verzekeraar kan ertoe kan leiden dat je niet (of minder snel) wordt uitbetaald bij schade. En daar zit je vast niet op te wachten.

 

  1. Verhuishulp

Wil je een professioneel verhuisbedrijf inschakelen? Bepaal dan eerst wat je budget is en of je ruimte hebt om de verhuizing (deels) uit handen te geven. Daarna is het zaak om je hieraan te houden. Vraag offertes aan bij meerdere verhuisbedrijven, zodat je kunt vergelijken en de beste optie voor jouw situatie kan kiezen.

 

Verhuisvolume

Om het formaat van de verhuiswagen/-container en het aantal verhuisdozen te bepalen is het handig als je je verhuisvolume kent. In andere woorden: hoeveel m3 wil je verhuizen? Met een online verhuisvolume-calculator kun je dit in mum van tijd berekenen.

 

  1. Out-of-the-box

Een ding is zeker: je gaat verhuisdozen nodig hebben. Veel meer verhuisdozen dan je denkt. Nu kun je deze natuurlijk allemaal kopen, maar er zijn ook goedkopere alternatieven. Zoals dozen lenen of huren. Misschien zijn vrienden of kennissen van je onlangs ook verhuisd en hebben ze er nog een aantal over. Of wellicht kun je in de supermarkt, drogist of op Marktplaats wel een (gratis) lading inslaan. Hoe dan ook: durf te vragen.

 

Zorg daarnaast dat je voldoende inpak- en vulmaterialen hebt, zodat je geliefde spullen heelhuids hun nieuwe huis bereiken. Verzamel van tevoren genoeg kranten, folders, keukenpapier en bubbeltjesplastic, zodat je niet naarstig op zoek hoeft tijdens het inpakken. Beter te veel dan te weinig.

 

  1. Het echte werk

Tot slot: pak je spullen slim in. Leg zware dingen onderaan de doos en lichte dingen bovenop. Zorg dat eventuele medicatie altijd binnen handbereik ligt, en pak kostbaarheden en brandbare spullen veilig apart in. Demonteer grote meubels op tijd, zodat ze zeker door de deur, het trapgat of het raam zullen passen. Heb je spullen die je niet gebruikt? Maak er dan een ander blij mee. Geef ze aan de kringloopwinkel, een vriend, familie of de buren.