Visco-elastisch, ook wel traagschuim en viscofoam genoemd, is een revolutionair hightech materiaal dat oorspronkelijk door de NASA in de jaren zestig van de vorige eeuw werd ontwikkeld voor zijn vliegtuigstoelen.

Nadat de toepassing ervan een succes was, begonnen ook andere industrieën visco-elastisch te gebruiken, bijvoorbeeld voor het coaten van het interieur van helmen en schoenen. Uiteindelijk is de toepassing van dit materiaal uitgebreid naar de geneeskunde, die het gebruikt in producten voor de preventie van zweren en orthopedische aandoeningen.

Door zijn veelzijdigheid, comfort en veiligheid werd dit materiaal al snel geïntroduceerd in matrassen en kussens over de hele wereld. Vandaag de dag staat visco-elastisch juist bekend om het vormen van het lichaam en het zorgen voor een rustige nachtrust.
Hoe werkt traagschuim

Het is eenvoudig: de matras vormt zich naar het lichaam als reactie op de temperatuur en de druk die wordt uitgeoefend. Op de hoogste drukpunten (het schoudergebied voor mannen en de heup voor vrouwen) geeft het traagschuim plaats waardoor de druk onmiddellijk afneemt. Vanzelfsprekend houdt de visco-elastisch op de onderste drukpunten de weerstand in stand. Hierdoor ontstaat een perfecte lichaamsvorm dat het gewicht gelijkmatig over het gehele matrasoppervlak verdeelt.
Andere voordelen

Naast meer comfort en ondersteuning voor het lichaam biedt een topdekmatras traagschuim nog andere voordelen.

Voor allergiepatiënten is de matras met traagschuim het meest geschikt, omdat deze een behandeling ondergaat om de allergische processen tot een minimum te beperken. Bovendien heeft het traagschuim een technologie die de ophoping van vocht voorkomt. In de winter behoudt het een aangename temperatuur waardoor de uitwisseling van warmte tussen het lichaam en de omgeving tot een minimum wordt beperkt. In de zomer wordt het niet oververhit.

De visco-elastische matras is de beste oplossing voor koppels, omdat het traagschuim de bewegingen absorbeert. Hierdoor wordt het ongemak bij het delen van het bed met een onrustig persoon tot een minimum wordt beperkt.
Matrassen voor alle smaken en maten
Hoewel de voordelen van de visco-elastische matras duidelijk zijn, zijn er nog andere geweldige mogelijkheden! Bij de keuze van een matras is het belangrijk om uw persoonlijke voorkeur te combineren met uw specifieke behoeften.