Het is een onvergetelijke ervaring: je eerste huis huren of kopen. Er komt in die periode best wel veel op je af en het is soms knap lastig om alle zaken goed te regelen. Welke dingen echt noodzakelijk zijn om goed te regelen lees je in dit artikel.
- Internet, televisie en bellen
Ben je groot liefhebber van televisiekijken en streamingsdiensten zoals Netflix? Dan mag het regelen van een alles in 1 pakket niet op je lijstje van dingen die je moet doen ontbreken. Vraag het op tijd aan en ga internet vergelijken op speciale vergelijkingssites. Het kan best lang duren voordat je internet daadwerkelijk is aangesloten. Begin daarom op tijd met het uitzoeken welk abonnement het best bij je past.
- Verzekeringen afsluiten
Nederlanders geven veel geld uit aan verzekeringen. Onnodige verzekeringen zijn zeker niet nodig, maar er zijn er wel een aantal die verplicht zijn als je een hypotheek op je huis hebt. Bijvoorbeeld de opstalverzekering. Hiermee verzeker je de woning zelf. Denk hierbij aan brand, storm, inbraak en blikseminslag. Daarnaast is het handig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Zo zorg je ervoor dat je gezin in het huis kan blijven wonen wanneer jij komt te overlijden. Deze verzekering is meestal verplicht als de hoogte van de hypotheek boven een gegeven percentage van de waarde van de woning uitkomt. Verder is een inboedelverzekering onmisbaar. Daarmee ben je verzekerd tegen de vervelende gevolgen van brand, inbraak, bepaalde weersomstandigheden en ontploffing. Tot slot kan je ook nog een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Hiermee is de schade die jij anderen toedoet gedekt. Zelfs wanneer je niet meteen de schuldige bent.
- Leg een spaarpotje aan
Verzekeringen afsluiten is verstandig, maar daarnaast moet je ook altijd geld achteruit leggen voor gevallen van nood. Denk bijvoorbeeld aan een CV ketel die plots vervangen moet worden. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer driehonderd euro per maand genoeg moet zijn. Het hangt af van het huis waarin je woont. Is het nieuwbouw of een oud huis? In een oud huis zullen de kosten hoger uitvallen dan wanneer je in een nieuwbouw huis gaat wonen.
- Check of je recht hebt op toeslagen
Wanneer je in een huurhuis gaat wonen heb je mogelijk recht op huurtoeslag. Dat kan fijn zijn als je inkomen niet heel hoog is. Je hebt dan extra ondersteuning om de huur te kunnen betalen. Datzelfde geldt eveneens voor zorgtoeslag. Boven de achttien moet je zelf je ziektekostenverzekering betalen. Wanneer je niet een hoog inkomen hebt kom je wellicht in aanmerking voor zorgtoeslag.
- Gas, water en licht
Natuurlijk wil je meteen in je nieuwe huis douchen, eten koken en televisie kijken. Daarvoor heb gas, water en elektriciteit nodig. Wat betreft water is het zo geregeld dat de waterleverancier voor elke regio bepaald is. Het enige wat je hoeft te doen is je aanmelden. Gas en stroom mag je zelf bepalen. Meld je op tijd aan bij een energieleverancier. Het duurt gemiddeld twee weken voordat je aanvraag is verwerkt. Ben je het toch vergeten dan kan je een spoed aanvraag doen.
- Geef je nieuwe adres door
Het zou fijn zijn als je jouw post zo snel mogelijk in je nieuwe huis ontvangt. Daarvoor moet je je onder andere aanmelden bij de gemeente. Die zorgt ervoor dat je adres meteen bekend is bij de Belastingdienst. Zelf moet je je adres doorgeven aan alle bedrijven en instanties waarmee je correspondeert. Denk aan je sportclub, provider of bank. Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen is het handig dat je ouders de post nog een tijdje voor je kunnen bewaren. Maar het mooist is om alle adreswijzigingen van te voren te regelen.
Geef een reactie