Steeds meer mensen kiezen voor een gietvloer. In feite is een gietvloer een afwerklaag die je bovenop een dragende vloer aanbrengt. De afwerklaag wordt op de onderlaag gegoten waarna het vervolgens uithardt. De gietvloer is prima geschikt in een woonhuis, je ziet de vloer echter ook steeds vaker in een industriële toepassing. Op zich is dat best logisch. De gietvloer heeft namelijk nogal wat voordelen.
Een schone en zeer hygiënische vloer
Zeker mensen die waarde hechten aan een schone, hygiënische vloer zijn fan van de gietvloer. Omdat er sprake is van een naadloze vloer, kan zich amper tot geen vuil ophopen. Het gladde oppervlak maakt het bovendien een vloer die gemakkelijk schoon te houden is. Een gietvloer is opgebouwd uit beton, maar kan evengoed bestaan uit polyurethaan of epoxy. In bepaalde gevallen wordt bovendien nog wel eens een mengsel van cement en polyurethaan gebruikt.
In woonhuizen, kantoren en winkels
De gietvloer zie je met name terug in woonhuizen, kantoren en winkels. In de industrie zie je de vloer ook steeds vaker. Daar zijn de epoxy vloeren in opmars. Dat heeft weer alles te maken met de resistentie tegen allerlei zuren en uiteraard de hygiëne. Om die laatste reden maakt ook de voedingsmiddelenindustrie veel gebruik van deze vloeren. In woonhuizen is de gietvloer tegenwoordig ook al een graag geziene gast. De naadloze vloeren geven altijd een zeer moderne look.
Prima te onderhouden vloer
De gietvloer is prima te onderhouden overigens. Vanwege het ontbreken van naden haal je vuil gemakkelijk weg. Ook het aanbrengen van de vloer is gemakkelijk, in die zin dat vanwege de geringe dikte een nieuwe laag vaak bovenop een al bestaande gietvloer gelegd kan worden. Wil je de vloer extra beschermen, kies dan voor het aanbrengen van een vloercoating. Een vloercoating maakt de vloer vochtbestendig, nog onderhoudsvriendelijker, sterker en duurzamer. De vloer wordt meer slijtvast en gebruik je een transparante vloercoating, dan gaat niets van de originele structuur verloren. Je kunt ook kiezen voor een kleur overigens.
Maak een beton ciré vloer watervast
Een gietvloer is nog weer iets anders dan een beton ciré vloer. Een beton ciré vloer wordt ook wel betonstuc genoemd. Beton ciré bestaat uit een combinatie van cement, hars, toeslagstoffen en pigment poeder. Voor wie een beton ciré gebruikt is het goed te weten dat deze vloer niet waterdicht is. Je kunt de vloer wel met een speciaal impregneermiddel en een waterdichte coating watervast maken. Dat doe je overigens pas op het moment dat de vloer gelegd is.
De kenmerkende vloeiende lijnen
Een beton ciré vloer wordt ook wel gepolijst beton genoemd en deze vloer heb je in diverse kleurvarianten. De mortel wordt door de toevoeging van pigment op de gewenste kleur gebracht. Doorgaans zie je vooral grijstinten, je hebt echter keuze uit heel veel verschillende kleuren. De vloer wordt gekenmerkt door de vloeiende lijnen. Die ontstaan vooral tijdens het aanbrengen en schuren van de vloer. Zo ontstaat zomaar een zeer levendige uitstraling – en precies dat maakt het een unieke en ook zeer gewilde vloer.
Geef een reactie