De gasprijzen schieten als een pijl de lucht in. Goed geïsoleerde woningen met zonnepanelen en een warmtepomp zijn steeds meer in trek. Maar mag je überhaupt van de eigenaar van de huurwoning wel zonnepanelen laten plaatsen? Vaak kun je dit makkelijk met de verhuurder overleggen. Deze kan besluiten hier wel of geen toestemming voor te geven.

 

Particuliere huiseigenaren kunnen dit zelf bepalen evenals de woningbouw. Bij de woningbouw kost het meer tijd om dit te regelen en kan het wat ingewikkelder zijn om toestemming te krijgen voor zonnepanelen op het dak. Vaak zijn dit eigen veranderingen die je aanbrengt en is dit voor eigen kosten. Met een aanvraagformulier kun je dit bij de coöperatie aanvragen. Verder zal niet elke coöperatie toestemming hiervoor geven.

Verduurzaming

Het kan zijn dat de woningbouwvereniging al een besluit heeft omtrent het verduurzamen van jouw huurwoning of misschien wel een hele wijk. Het hangt af of dit al op de planning staat. Zo ja, dan kun je niet op eigen initiatief zonnepanelen laten plaatsen. Het kan dan zo een aantal jaar duren voordat jouw woning aan de beurt is. Toch zijn er bedrijven die samenwerken met woningbouwverenigingen en toch deze mogelijkheid bieden. Je vindt hier de beste zonnepanelen voor huurhuizen.

 

Het nadeel is dat je op eigen initiatief de kosten altijd zelf betaald. En zonnepanelen zijn eenmaal niet zo goedkoop. Je bent pas echt duurzaam uit in combinatie met een warmtepomp. Is jouw woning oud en slecht geïsoleerd? Dan moet je deze eerst goed laten isoleren en eventueel van vloerverwarming voorzien als je echt zuinig aan wilt doen.

Lagere energierekening

Tevens ben je in combinatie met een warmtepomp veel goedkoper uit dan met een CV ketel en zonnepanelen. Gas is dan nog steeds aanwezig zonder warmtepomp. Je betaald alleen wat minder voor elektra in de zomer. Dat compenseert nauwelijks. Een warmtepomp plaatsen kost al snel tienduizend euro. En ook dat is meestal ook voor eigen rekening. Dan de zonnepanelen nog. Koop altijd de beste zonnepanelen.

 

Verder kan het ingewikkeld zijn voor de coöperatie om zonnepanelen te laten plaatsen. Ze willen er dan geen kosten in steken. Vooral als het rendement niet voldoende oplevert. Oude jaren 60 woning bijvoorbeeld kunnen niet optimaal worden geïsoleerd. Dan hebben zonnepanelen niet altijd nut. Vooral omdat het veel tijd kost om dit te regelen willen woningbouwverenigingen daar hun handen niet altijd insteken.

Toch overtuigen

Leg de voordelen uit aan woningcoöperaties en bespreek dit met de andere bewoners die bij dezelfde coöperatie in de buurt huren. Misschien willen ze allemaal zonnepanelen en kunnen dit gezamenlijk aangeven aan de woningbouw. Zo kan de woningbouw dit overwegen. Bespreek de voordelen. Er zijn ook bedrijven die zonnepanelen verhuren. Je betaald dan zelf niks voor het plaatsen. Je gebruikt ze en jouw rendement op stroom wordt direct lager.

 

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt af van je energiebehoefte. Voor veel gezinnen is de montage van 10 zonnepanelen al de moeite waard.

Duurzaam wonen

Zonnepanelen hebben grote voordelen. Je wekt stroom op uit zonne-energie en geen stroom van het net. Deze stroom is dus puur natuur zonder Co2 vervuiling, erg duurzaam dus. Tijdens het productieproces waarbij aardgas ter sprake komt om “gewone netstroom” op te wekken komen er echter wel schadelijke stoffen vrij. Zonne-energie komt net als windenergie uit een natuurlijke bron en wordt steeds meer gebruikt in Nederland. Je levert terug aan het net en betaald zeer weinig elektriciteitskosten.