Energiezuinig verhuren heeft zijn voordelen. Niet alleen voor de verhuurder, maar ook voor de huurder. Duurzaam verhuren brengt belangen samen. Lees hier meer over.

Duurzaam verhuren levert meer op

Een duurzaam huurhuis levert de verhuurder financieel voordeel op. Er geldt dat hoe beter de energiezuinigheid is van het huurhuis, hoe meer huurpunten de woning scoort. Dat heeft invloed op de maximale huurprijs.

De energiezuinigheid kan wordt berekend op 3 manieren. Via het bouwjaar van het huurhuis, via het energielabel en via de energie-index. Maatregelen als isolatie, zonnepanelen en een zuinige cv-ketel verhogen de energieprestatie van het huurhuis en daarmee in veel gevallen de huuropbrengst.

Isolatie is de basis

Isolatie heeft een groot effect op het klimaat in huis. En dat is de basis van comfortabel huren. Als huurder ervaar je direct het effect. Je woont behaaglijker. De temperatuur van de binnenmuur gaat voelbaar omhoog en zo zorgt spouwmuurisolatie voor een comfortabel en behaaglijk aanvoelend huis. Een groot voordeel is bovendien dat je veel minder energie gebruikt om je huis te verwarmen. Dat kan 25% per jaar schelen. En minder energiegebruik helpt ook het milieu.

Ook vloerisolatie is een comfort maatregel. Als het om een verdiepingsvloer gaat, geeft vloerisolatie ook het voordeel van geluidsisolatie.

Voor de verhuurder heeft dit als voordeel dat het optrekkend vocht verminderd. Dit betekent dat muren, funderingen en leidingwerk minder schade oplopen. Isolatie kan zo veel onderhoudskosten voorkomen.

Moderne hr-ketel

Voor de verhuurder is tijdige vervanging van de hr-ketel interessant. Moderne hr-ketels zijn niet alleen zuinig, bovendien beschikken ze over de nieuwste technieken. Dat kan een kostenvoordeel opleveren op het onderhoud en op stookkosten.

Voor de huurder heeft een moderne hr-ketel ook veel voordelen. Naast de lagere stookkosten is de kans op storingen veel kleiner. Voor huurder en verhuurder geldt dat een moderne hr-ketel veilig zijn werk doet.

Zonnepanelen

Een verhuurder die zonnepanelen laat plaatsen verbetert daarmee het energielabel van het huurhuis. Dat levert meer punten op in het huurpunten systeem waardoor een hogere huurprijs kan worden gevraagd. Bovendien krijg je als verhuurder vrijstelling van energiebelasting. Voor de huurder kan dat ook gunstig uitpakken. Als de huur inclusief gratis stroom is, kunnen de totale woonlasten per maand lager zijn.

Wil je als huurder zonnepanelen plaatsen op het dak van je huurhuis? Dan kan alleen als de verhuurder hiermee instemt. Ook in dit geval krijg je als huurder vrijstelling van energiebelasting. Denk dan gelijk na wat je doet als je gaat verhuizen. Wil de verhuurder dan de zonnepanelen overnemen? Verkoop je ze aan de nieuwe huurder, of neem je ze mee?

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk in prijs gedaald. Binnen gemiddeld 8 jaar is de investering terugverdiend. Een set zonnepanelen gaat tenminste 25 jaar mee. Zo kun je vele jaren profiteren van gratis stroom.