Je bent het vast al wel eens tegengekomen; cortenstaal een sterke metaalsoort die na oxidatie de typische roestkleur krijgt. Het is een veelgebruikt materiaal, zowel in de architectuur als bij het inrichten van de openbare ruimte en de tuin. Dankzij de fantastische uitstraling en de enorme duurzaamheid zijn met name de cortenstalen plantenbakken ontzettend populair en worden deze dankbaar toegepast. Benieuwd naar de kenmerken en mogelijkheden? Lees dan snel meer over de roestkleurige plantenbakken.

Plantenbakken van cortenstaal

Cortenstaal is een metaallegering. Dat betekend dat het een samensmelting is van verschillende metalen waaronder ijzer en koper. Dankzij deze samenstelling krijgt het metaal de unieke eigenschap een roestlaag te vormen. Dit wordt ook wel een oxidelaag genoemd. 

 

Als je een plantenbak van cortenstaal koopt wordt deze meestal ongeroest geleverd. Na enkele weken ontstaat de roestlaag die de onderliggende laag metaal bedekt en zo verdere aantasting van het metaal voorkomt. Cortenstaal is enorm sterk en gaat dankzij de prachtige roestkleurige oxidelaag ook ontzettend lang mee.

Assortiment cortenstalen plantenbakken 

De populariteit van de cortenstalen plantenbakken heeft gezorgd voor een enorm aanbod. Van kleine vierkante plantenbakken ter verfraaiing van het terras tot plantenbakken van enorme afmetingen waarin zelfs bomen kunnen groeien. Bij zo’n enorm aanbod is het soms lastig om zeker te zijn van de juiste kwaliteit, waar moet je dus op letten bij jouw aankoop?

  • Het cortenstaal is minimaal 2 mm dik
  • Gezette randen geven extra stevigheid
  • Plantenbakken van een groot formaat hebben extra versteviging aan de binnenzijde

 

Wil je een plantenbak plaatsen op een vaste plek in de border? Overweeg dan eens om een plantenbak te kiezen zonder bodem. Deze optie levert een besparing op en is ook nog eens hartstikke gunstig voor de beplanting. Zeker als je een grote boom of meerstammige heester in de plantenbak wilt plaatsen is dit een verstandige keuze. Maar ook voor andere vormen van vaste planten is een open onderkant vaak prettig. Overtollig water kan dan eenvoudig wegzakken in de bodem!

Cortenstalen plantenbakken plaatsen

Wil je dat de beplanting weelderig kan groeien in de cortenstalen plantenbak? Dan is het zaak om deze op de juiste wijze te vullen. Een goede afwatering, luchthuishouding en voldoende voeding zijn namelijk ontzettend belangrijk. In het onderstaande stappenplan lees je waar je rekening mee moet houden.

  • Plaats de plantenbak op een vlakke ondergrond
  • Boor aan de onderzijde enkele gaten voor de afwatering
  • Breng een laag aan van circa 10 cm met lavasteenje of substraat 
  • Dek de laag af met anti-worteldoek
  • Vul de plantenbak met niet-zurende potgrond of plantenbakken substraat 

Cortenstalen plantenbakken aanplanten

Heb je al fraaie beplanting op het oog om de cortenstalen plantenbakken mee aan te planten? Doordat de bodem sneller opwarmt en vaak ook sneller uitdroogt in de zomer is het verstandig om de beplanting daarop aan te passen. Kruidachtige planten, siergrassen en mediterrane planten zijn om die reden erg geliefd. Onderstaande vaste planten doen het erg goed in cortenstalen plantenbakken

 

  • Agapanthus
  • Bamboe
  • Buxusbollen
  • Lavendel
  • Olijfboompjes
  • Vijgenbomen
  • Siergrassen

Cortenstalen plantenbakken en de roestkleur

De cortenstalen plantenbakken worden vaak ongeroest geleverd. Ongetwijfeld wil je zo snel mogelijk de mooie roestkleur zien, maar hoe zorg je daar nou voor? Is het een kwestie van geduld of kun je dit proces versnellen?

 

Vaak voelen de plantenbakken na ontvangst wat vettig aan. Dit is de walshuid, een vettige laag die bij de productie op het staal terug is gekomen. Deze kun je verwijderen met ammoniak of door het staal met een hele fijne korrel op te schuren.

 

Heb je de walshuid verwijderd? Dan kan het cortenstaal gaan roesten. Je kunt dit natuurlijke proces bespoedigen met een speciale roestversneller, maar ook een oplossing van zout en water doet de truc. 

 

Heeft het cortenstaal de fraaie oranje-bruine kleur gekregen? Na verloop van tijd zal deze kleur steeds bruiner worden. Wil je de huidige kleur van de cortenstalen plantenbak behouden? Dan is cortenstaal vernis de oplossing. Door het metaal te behandelen blijft de kleur behouden en geniet je extra van de fraaie plantenbakken in de tuin!