Ben jij je ook al een hoedje geschrokken van je nieuwste energierekening? We kunnen er niet omheen, de gasprijzen zijn de laatste tijd enorm gestegen. Dit is dus hét moment om eens te kijken hoe je jouw energierekening zo laag mogelijk kunt houden. 

Een simpel rondje door je huis

De snelste manier om geld te besparen op je energierekening is een simpel rondje door je huis te maken. Pak pen en papier en schrijf op waar je tocht voelt. Vaak is dat bij kieren rondom de ramen en bij deuren. Ook uit de brievenbus kan flink wat warmte ontsnappen. 

Schrijf alle plekken op en schrijf erachter wat je nodig hebt om de tochtstroom tegen te gaan. Een borstel in de brievenbus en onder de voordeur, en tochtstrippen rond ramen en deuren kunnen al enorm helpen om de warmte langer binnen te houden, waardoor jij minder hoeft te stoken. Een andere snelle truc is folie achter de radiator plakken, zodat de warmte terug de kamer wordt gekaatst en niet direct via de muur je huis verlaat. 

Investeer in professionele isolatie 

De volgende stap om er behaaglijk bij te zitten terwijl je zo min mogelijk stookt is het isoleren van je woning. Zo kan vloerisolatie ervoor zorgen dat warmte niet direct de grond in trekt en kun je de kruipruimte isoleren om ervoor te zorgen dat kou niet vanuit de grond omhoog komt. Door goed te isoleren kun je zonder hoge stookkosten lekker op je sokken door de woonkamer blijven lopen, zelfs in de winter. Verder kun je denken aan spouwmuurisolatie, binnenmuurisolatie en dakisolatie. Kies je voor twee energiebesparende maatregelen, dan kun je subsidie aanvragen.

De subsidie op energiebesparende maatregelen is dit jaar met 10% verhoogd. Als je kiest voor twee van die maatregelen, bijvoorbeeld isolatie van de vloer in combinatie met het plaatsen van dubbelglas, dan kun je maar liefst 30% subsidie krijgen. Als er dus een goed moment is om over het isoleren van je woning na te denken dan is het, zeker met de huidige gasprijzen, nu wel. 

De ouderwetse dikke trui

Het is een ouderwetse en goedkope truc, maar hij werkt nog steeds. Trek dikkere kleding aan in huis. Een dikke trui of twee en een paar goede sloffen aantrekken zorgt ervoor dat je de verwarming makkelijk een graadje lager kan zetten. Pak er ‘s avonds een dekentje bij en je hoeft nog minder te stoken. 

Isoleren is aantrekkelijker dan ooit

Zoals je ziet is het niet heel ingewikkeld om je gasrekening wat omlaag te krijgen. Van een simpel rondje door je huis, tot het investeren in professionele isolatie. Die laatste werkt natuurlijk het beste om er de komende jaren lekker warm bij te zitten, en is dankzij de subsidieverhoging een stuk aantrekkelijker geworden.