Veel partners van klussers worden gék van de rondslingerende spullen. Of het nu gaat om verlengsnoeren waar je lelijk over kunt struikelen, een handjevol gestrooide spijkertjes of een gereedschapskist waarvan de inhoud door het hele huis verspreid ligt. En dan heb ik het nog niet eens over alle rommel die achterblijft na het klussen. Denk dan aan zaagsel, houtsnippers en metaalslijpsel. Om de lieve vrede te bewaren is het dan ook een goed idee om niet alleen een ruimte te hebben die speciaal voor het klussen is, maar ook dat je goed nadenkt over het interieur van deze ruimte.
Zo is een werkplaatskast, waarin je je gereedschappen netjes kunt opbergen, eigenlijk gewoon onmisbaar. Heb je je gereedschap opgeborgen? Pak dan even stoffer en blik voor je werkbank en een bezem om de vloer aan te vegen. Op die manier loop je niet al het vuil het hele huis door. Je hoeft echt niet iedere keer te dweilen en de hele boel spic en span te maken, maar zeg nu zelf, een opgeruimde klusruimte werkt toch ook veel fijner?
Een werkbank met haken aan de muur werkt toch ook?
Natuurlijk. De oude manier om je gereedschap op te bergen is heel eenvoudig. Je zet een werkbank neer en daarboven maak je een bord aan de muur met daarop de omtrekken van alle moersleutels, schroevendraaiers, zagen en hamers die je hebt. Je hoeft dan geen moeite te doen om bij je gereedschap te komen als je aan het klussen bent.
Maar hoe doe je dat met je elektrische gereedschap als een bandzaagmachine? Even aan de muur hangen is niet écht een goed idee. Je kunt er dan beter voor kiezen om een goede werkplaatskast aan te schaffen waar je al je elektrische gereedschap (op accu of aan een snoer) in op te bergen. Je kunt hier ook gemakkelijk afsluitbare bakjes in zetten voor alle pluggen, moertjes en schroeven die je maar nodig hebt. Je voorkomt zo dat je werkplaats een rommeltje wordt én dat je niets meer terug kunt vinden.
Een kast alleen is niet genoeg
Je kunt je gereedschap nog zo goed opbergen in de werkplaatskast, maar dan ben je er nog niet. Je zult er ook voor moeten zorgen dat je het altijd schoon en droog wegzet. Heb je gereedschap gebruikt? Check dan altijd even of het schoon en droog is voor je het opruimt. Rol snoeren niet te strak op. Hiermee voorkom je draadbreuk en dus ook gevaarlijke situaties bij een volgend gebruik. Merk je dat een zaagje niet meer scherp is? Doe het direct weg en zorg dat je pas weer gaat zagen als je een nieuw zaagje in het betreffende apparaat hebt gezet. Hetzelfde geldt voor een krom boortje of een bot bitje. Haal accu’s altijd uit het gereedschap en heb je nog gereedschap op batterijen? Verwijder dan de batterijen wanneer je het gereedschap opruimt. Je zorgt op deze manier goed voor je gereedschap en daarmee ook direct voor je eigen veiligheid.
Geef een reactie