Ben je het zat om elke dag te struikelen over speelgoed, boeken en kleding in de kamer van je kind? Dan is het natuurlijk wel handig dat er voldoende mogelijkheden zijn om de boel op te ruimen. Hoewel het op den duur ook belangrijk is dat je de kinderen leert dat ze hun eigen spullen netjes opruimen als ze ermee gespeeld hebben, is dit vaak tot een jaar of 4 best lastig. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om de kamer netjes op te ruimen, zodat jij je er niet aan hoeft te ergeren en de kinderen een nette en opgeruimde kamer hebben, wat overigens ook de kwaliteit van slapen te goede komt.

Het belang van een opgeruimde (slaap)kamer

Het effect van een opgeruimde kamer wordt regelmatig onderschat. De belangrijkste reden dat dit belangrijk is, is dat het ook zorgt voor rust in je hoofd. Je kunt je voorstellen dat wanneer je zelf in bed ligt en er nog kleding en andere spullen door de hele kamer liggen, je dit een onrustig gevoel kan geven en je dit eerst op wilt ruimen. Natuurlijk is alleen een opgeruimde kamer niet genoeg voor een goede nachtrust. Als we kijken naar het comfort van een goed dekbed van 200×200 in combinatie met een goed matras, zien we dat dit de slaapkwaliteit ook zeker bevordert. Om dus even terug te komen op het opruimen van de slaapkamer van je kinderen, voorkom je hiermee dat ze worden getriggerd om bijvoorbeeld nog even met wat speelgoed dat op de vloer ligt te willen spelen.

Bespaar een hoop ruimte

We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat je met een paar slimme opbergboxen een hele hoop ruimte kunt besparen. Neem alleen eens de ruimte onder het bed die normaal niet wordt gebruikt. Door te kiezen voor een paar mooie lage opbergboxen die je onder het bed kunt schuiven, ruim je dus direct je kamer op en heb je meer ruimte omdat je deze ruimte anders toch niet gebruikt. Het enige waar je wel even rekening mee moet houden, is dat je ook onder het bed regelmatig stofzuigt en dus het beste kunt kiezen voor opbergboxen met wieltjes.

Zorg dat alles klopt

Met alleen een opgeruimde kamer ben je er natuurlijk nog niet. Hoewel dit een belangrijke eerste stap is, is het ook belangrijk om te investeren in een goed matras voor een kwalitatieve nachtrust. Vooral voor kinderen die nog in de groei zijn, is het belangrijk om regelmatig kritisch te kijken naar de slaaphouding en waar nodig een ander matras aan te schaffen. Waar we namelijk vaak denken dat gewicht en lengte niet heel veel verschil maken als het gaat om de slaaphouding, hebben verschillende onderzoeken anders uitgewezen. Zorg er dus voor dat de slaapkamer netjes is opgeruimd, je een goed matras hebt en ook zorgt dat de rest van de kamer een rustige uitstraling heeft en dus geen felle kleuren bijvoorbeeld.