Als je door Nederland rijdt zie je ze overal op de daken liggen. Zonnepanelen die gebruik maken van de zon als een oneindige bron van energie. Het is een duurzame energiebron, waarbij in tegenstelling tot stroom op fossiele brandstoffen, geen CO2 vrijkomt in het proces om energie op te wekken. Maar naast de voordelen voor het milieu, zijn er natuurlijk ook voordelen voor de consument en voor bedrijven. 


Door te investeren in zonnepanelen hoef je een groot gedeelte of al het stroom helemaal niet meer in te kopen bij de energieleverancier. Hierdoor bespaar je een hoop geld, want zelf stroom opwekken met zonne-energie is veel voordeliger. De energieleverancier wil natuurlijk geld verdienen en daarom betaal je al extra. 

 

De hoeveelheid stroom de je gebruikt wordt uitgedrukt in kWh. Daarnaast wek je ook een bepaald aantal kWh op met de zonnepanelen installatie. De hoeveelheid stroom die je gebruikt is afhankelijk van de verschillende apparten die je in de woning gebruikt. Het kijken van televisie, lampen laten branden, maar ook een warmtepomp gebruikt stroom. 

 

Het is belangrijk dat de stroomopbrengst wordt afgestend op de hoeveelheid stroom die in de woning gebruikt wordt. Om dit rekensommetje te kunnen maken is het belangrijk om te weten hoeveel stroom je kunt opwekken met één zonnepaneel. Daarom hebben we dit voor jou in kaart gebracht, zodat je eenvoudig kunt bepalen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. 

 

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit verschillende zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze zonnecellen zijn gemaakt van halfgeleidende materialen, zoals silicium. Wanneer zonlicht op de zonnecellen valt, creëert het een elektrische stroom door de beweging van elektronen. Het omzettingsproces begint wanneer fotonen afkomstig van zonlicht op de zonnecellen vallen. Deze fotonen brengen elektronen in de zonnecellen in beweging en creëren zo een elektrisch potentiaalverschil. Hierdoor ontstaat er een elektrische stroom die via de bedrading van de zonnepanelen naar de omvormer wordt geleid. Klinkt alleen heel ingewikkeld, dus dit mag je uiteraard gewoon weer vergeten!

Definitie van kWh en piekvermogen (Wp) van zonnepanelen

Kilowattuur (kWh) is een eenheid die wordt gebruikt om de hoeveelheid elektriciteit te meten die in een bepaalde tijdseenheid wordt gebruikt of geproduceerd. Het is een maatstaf voor energieverbruik of -opbrengst. Het piekvermogen (Wp) van zonnepanelen is daarentegen de maximale hoeveelheid vermogen die een zonnepaneelsysteem kan leveren onder ideale omstandigheden, zoals direct zonlicht en een optimale oriëntatie.

Gemiddelde kWh opbrengst per dag in Nederland

In Nederland varieert de gemiddelde dagelijkse kWh-opbrengst van een zonnepaneelsysteem tussen 0,85 kWh en 1,7 kWh, afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie, legrichting, het weer en de kwaliteit en vermogen van de zonnepanelen. Deze cijfers dienen als richtlijn en kunnen variëren op basis van specifieke situaties. 

 

Wilt je geen gemiddelde weten, maar wil je juist weten hoeveel stroom een paneel opwekt op basis van verschillende vermogens en dakrichtingen zoals het noorden, oosten, zuiden en westen? Ontdek dan dan het antwoord op de vraag: hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag? Hier vind je uitgebreide tabellen die de dagelijkse opbrengst uitrekenen voor de verschillende dakrichtingen, gecombineerd met vermogens van 350 Wattpiek per paneel tot aan 450 Wattpiek per paneel. 

 

Tips voor het optimale rendement

Je wilt natuurlijk het liefst het optimale rendement uit je zonnepanelen. Des te eerder heb je je investering terugverdiend en is je energierekening een stuk lager, terwijl je energiebewust kunt leven. . Om ervoor te zorgen dat je het optimale uit je panelen haalt, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te laten maken. Vooral wanneer je in een bosrijk gebied woont, is de kans op blad en vogelpoep natuurlijk best groot. Dit lijkt op het eerste oog misschien onschuldig, maar op lange termijn kan je dit tientallen euro’s aan opbrengst schelen. Het is dus zeker de moeite waard om je panelen ieder jaar minimaal één en het liefst twee keer te laten reinigen. Zo blijven ze niet alleen langer mooi, maar blijft ook de opbrengst het best.