Als je aan matrasmaterialen denkt, denk je waarschijnlijk aan zaken als binnenveringspiralen, traagschuim en latex. Hoewel schapenwol meestal niet op de lijst van veelgebruikte matrascomponenten staat, heeft het uitstekende eigenschappen waardoor het een veelgevraagd materiaal is om in matrassen te gebruiken. Om die reden worden wollen matrassen en toppers steeds populairder. Of het nu als hoofdcomponent of als aanvulling wordt gebruikt, wol in matrassen biedt slapers veel voordelen. Lees verder om erachter te komen waarom het goed is voor je matras van Tuur en je slaap.

 

Hypoallergeen

Wol in matrassen kan de perfecte oplossing zijn voor mensen met allergieën. Als je allergisch bent voor huisstofmijt, weet dan dat dit ongedierte niet kan overleven in schapenwol, omdat dit te ademend is. Wol is ook zeer goed bestand tegen schimmel- en meeldauwgroei. En als je diergerelateerde allergieën hebt, mag correct vervaardigde wol in je matras je symptomen niet verergeren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het Tuur Original Matras

 

Milieuvriendelijk

Matrasproductie kan een proces zijn met een grote ecologische voetafdruk, dus alle stappen die kunnen worden gezet om de impact op het milieu te minimaliseren zijn welkom. Daarom zijn matrassen die wol bevatten een van de beste keuzes die je kunt maken. Wol komt van schapen en is een natuurlijk materiaal, wat betekent dat het is verkregen zonder enig schadelijk productieproces. Schapenwol is ook biologisch afbreekbaar, wat betekent dat het relatief snel zal afbreken als je matras niet meer bestaat. Hoewel alle wol milieuvriendelijk is, is biologische wol, afkomstig van schapen die niet zijn blootgesteld aan pesticiden en andere schadelijke chemicaliën, de meest milieuvriendelijke keuze die je kunt maken.

 

Brandwerend

Volgens de wet moeten alle matrassen een brandvertrager bevatten. Helaas zijn de meest gebruikte brandvertragers tegenwoordig chemicaliën die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Schapenwol biedt een natuurlijk en gezond alternatief hiervoor. Vanwege de watervasthoudende eigenschappen (wolvezels kunnen 30% van hun gewicht in water vasthouden) fungeert wol als een natuurlijke vlamvertrager. Veel matrassenbedrijven die niet-giftige matrassen produceren, gebruiken wol als brandvertrager in plaats van synthetische chemicaliën.

 

Diervriendelijk

Als je je zorgen maakt over de manier waarop wol van dieren wordt verkregen, is het belangrijk te weten dat dit op een volkomen veilige en humane manier gebeurt. Schapen worden met de grootste zorg behandeld tijdens het scheren. Dit proces is niet alleen pijnloos, maar ook essentieel voor hun gezondheid. Zonder regelmatige scheerbeurten kunnen schapen last krijgen van overmatige warmte en parasieten die zich in hun dikke vacht nestelen. Door te scheren blijven de dieren comfortabel en gezond. Bovendien zorgt het scheerproces ervoor dat de schapen niet oververhit raken in de warmere maanden.

 

Afkoeling

Te warm slapen is een van de meest voorkomende redenen voor een slechte slaapkwaliteit. Je denkt misschien niet meteen aan wol als iets dat je kan helpen met dit probleem, omdat het beter bekend staat om zijn vermogen om je warm te houden. De fantastische temperatuurregulerende eigenschappen van wol werken echter in beide richtingen. Omdat schapenwol vocht vasthoudt, absorbeert het zweet en helpt het je lichaam af te koelen als je het te warm hebt. Tegelijkertijd zal wol, omdat het een deel van je lichaamswarmte vasthoudt, deze aan je teruggeven als je temperatuur laag wordt.