Een laurier is een sterke, groenblijvende struik, wat betekent dat de laurier ook in de herfst en winter zijn bladeren behoudt. De bladeren van een laurier zijn ovaalvormig en hebben een glanzende kleur en zijn circa 5 cm lang. Als je een laurierstruik vrijstaand plant, kan de laurier gaan bloeien. De laurier krijgt dan prachtige groen/witte bloemen. Deze bloemen van de laurier zijn klein en verspreiden een sterke geur. De bloemetjes van de laurier verschijnen in maart en mei. Nadat er bloemen aan de laurier aan de struik gegroeid hebben, krijgt de laurier eivormige besjes. Als de besjes net beginnen met groeien, zijn het groene besjes. Als de besjes rijp worden, worden de besjes zwart, de besjes zijn giftig. De laurier kan ongeveer 4 meter hoog worden zonder snoei. De laurier is een sterke struik, daardoor kan de laurierhaag wel 100 jaar oud worden. Het beste kun je de laurier op humusrijke grond plaatsen en dan in de volle zon, of half in de schaduw, op een beschutte plaats. Als je de laurier op een beschutte plaats plant, is de laurier tegen koude en gure wind beschermt. Staat de laurier op een beschutte plaats, dan kan hij temperaturen onder nul doorstaan. Na een strenge winter, met veel vorst kan de laurier bruine bladeren hebben. Vaak zijn deze bladeren verdroogd door de vorst. De bladeren lopen vanzelf opnieuw uit. Wanneer je de nieuwe groeiknoppen ziet kan je de verdorde bladeren eraf knippen. Het beste kun je een vrijstaande laurierhaag in april snoeien. Snoei dan de uitstekende takken.
Hagen en de laurierkers.
Een haag bestaat al eeuwenlang. Vroeger diende een haag meestal als bescherming, terwijl het tegenwoordig meer gebruikt wordt als sierelement. Een haag geeft je tuin een bijzondere aanblik. Een haag is vaak groenblijvend en/of bladhoudend, daardoor ziet een haag er elk seizoen mooi uit. Populaire planten voor een haag zijn toch wel de wintergroene hagen en coniferen, deze geven het hele jaar privacy in de tuin, omdat het een groenblijvende haag is.
Als omheining van je tuin kan je prima een haag gebruiken. Een haag past bij elke tuin. Een haag kan jen iet alleen als erfafscheiding gebruiken, maar ook om kleinere of grotere vlakken meer structuur te geven. Veel verschillende soorten hagen zijn geschikt als omheining om je tuin. Om te bepalen wat voor omheining je om je tuin wilt hebben, is het verstandig om te kijken welke haag aan jouw eisen en wensen voldoet. De één wil namelijk liever een strakke, moderne haag en de ander wil een haag die een speelser effect geeft.
De laurierkers is een struik waar heel goed een haag mee gemaakt kan worden. In het Latijns wordt de laurierkers de Prunus Lauroceracus genoemd. De laurierkers is een zeer winterharde, wintergroene struik. De laurierkers is een bijzonder sterke, snelgroeiende struik. Doordat het een dichte struik is, is de laurierkers uitstekend geschikt om als haag te gebruiken. De laurierkers groeit bijna overal in elk grondsoort. Een groot voordeel van de laurierkers is dat hij niet veel snoei nodig heeft. Echter is de laurierkers wel een snelle groeier, waardoor hij de juiste hoogte al snel behaalt. Als de laurierkers de gewenste hoogte heeft bereikt, is het belangrijk dat hij twee keer per jaar gesnoeid wordt. Het snoeien is puur om hem binnen zijn perken te houden. Het beste kun de eerste keer in maart snoeien. Je kunt dan de laurierkers prima terugsnoeien tot op het oude hout. Dit doe je om de vorstschade weg te snoeien. In september kun je voor de tweede keer snoeien. Dan snoei je de laurierkers om hem in vorm te houden.
Geef een reactie