Als je niet al te groot woont, kan het inrichten van je huis soms een uitdaging zijn. Zeker als je voorheen groter woonde, heb je vaak veel spullen die je nu voor je gevoel nergens kwijt kan. Heb jij het in je nieuwe huis te doen met een wat kleinere slaapkamer dan je gewend bent? In dit artikel vertellen we je hoe je daar toch een hele fijne ruimte van kunt maken.

Een hoog bed

In een kleine slaapkamer is het zaak om zo veel mogelijk in de hoogte te werken en op die manier ruimte te kunnen benutten als opbergruimte. Een hoogslaper is misschien meer voor kinderen, maar met bijvoorbeeld halfhoogslapers van Eurobedden heb je een prachtig bed, waar je ook nog eens een heleboel spullen onder kwijt kunt. Zo heb je naast je bed minder kastruimte nodig.

Zwevende nachtkastjes

Als je een kleine slaapkamer hebt, nemen nachtkastjes naast je bed vaak veel ruimte in. Een slimme oplossing is om deze te vervangen door zwevende planken of nachtkastjes die aan de muur hangen. Dit geeft niet alleen een ruimtelijk gevoel, maar biedt ook genoeg plek voor een nachtlampje en wekker. En een handige tip: zorg voor minstens 60 cm loopruimte aan beide kanten van je bed. Als je minder ruimte hebt, wordt het lastig om comfortabel in en uit bed te komen en rond het bed te lopen.

Voldoende licht

In een kleine slaapkamer is het ontzettend belangrijk dat er voldoende licht kan binnenvallen, anders gaat het al snel als een donker hol voelen. Daarom is het ten eerste belangrijk dat er voldoende zonlicht binnen kan vallen via de ramen. Zorg dat het totale oppervlak van de ramen minimaal een kwart van het vloeroppervlak beslaat. Verder is het belangrijk om je kamer voldoende te verlichten. Combineer een mooie helder plafondlamp dus met wat extra sfeerverlichting. Denk aan wat spots aan de muur bij je bed, zodat je in de avond nog wat kan lezen en misschien een mooie schemerlamp in de hoek. Houdt ook de kleuren in de slaapkamer licht. Een te donkere muur komt sneller op je af dan een mooie witte of crèmekleurige muur.

Spelen met kastruimte

In een kleine slaapkamer is het opbergen van je kleding misschien wel de allergrootste uitdaging. Als je de mogelijkheid hebt is het slim om zo veel mogelijk te kiezen voor smalle, maar hoge kasten. Ook kan een hoekkast een slimme oplossing zijn, omdat een hoek automatisch minder ruimte inneemt. Verder is het slim om een aantal opberglades aan te schaffen die je zo onder je bed kunt schuiven. Daar kun je bijvoorbeeld makkelijk ondergoed en nachtkleding in kwijt.

Slimme decoratie

Een mooie slaapkamer is natuurlijk niets zonder gezellige decoratie. In een kleine slaapkamer is het belangrijk om hiermee zoveel mogelijk rust te bewaren, als je de kamer te vol gaat zetten, voelt het al snel alsof de muren op je af komen. Hang hier en daar een leuk schilderijtje op en zet een plantje neer, maar overdrijf niet. Spiegels zijn de ideale manier om wat decoratie toe te voegen aan jouw kleine slaapkamer. Een spiegel kan namelijk de illusie bieden dat jouw kamer groter is dan hij werkelijk is. Daarnaast is een grote spiegel ook erg handig. Hoe ga jij je slaapkamer inrichten?