Als je een liefhebber bent van alles wat met vintage te maken heeft, heeft het geen zin om de rustieke afwerkingen, prachtige pasteltinten en mooie accenten alleen voor de binnenkant van je huis te bewaren, zodat er een persoonlijkheidsvrij stukje achterblijft zodra je door de achterdeur stapt. Ga in plaats daarvan ook buitenshuis volledig op in de vintage sfeer, en ik garandeer dat je zoveel mogelijk tijd in je prachtige tuin zult doorbrengen. Het enige wat je na het toepassen van de volgende ideeën nog nodig hebt, is de zon… 

 

Decoreer met kaarsen en bloemen 

Als je slechts een miniterras, patio of balkonruimte hebt, kun je nog steeds een vintage sfeer creëren door een tafel, vensterbank of richel te versieren met een royale hoeveelheid kerkkaarsen, theelichtjes, kannen verse of gedroogde hortensia’s en snaren van lichtjes. Nodig vrienden uit voor een drankje in de vroege avond en als de schemering valt, want dan komt de mooie gloed echt tot zijn recht.

 

Knutsel met stof

Het is niet moeilijk (of duur) om een ​​vintage avondmaaltafel in je eigen ruimte te creëren, en alle vintageliefhebbers zullen goed thuis zijn in de beproefde, centbesparende decoratietrucs, zoals het gebruik van linnen lakens als tafelkleden en oude jampotten als vazen. Maar ik hou van de eigenzinnige finishing touch in deze patiotuin, waar lange stukken gaasachtig lint en delicaat kant over de tafel worden gehangen en zachtjes over de vieringen heen zweven. Kaarsen zijn hier een must. Je hebt geen dure geuren of kleuren nodig, gewoon ouderwetse witte stompkaarsen in een grote tros.

 

Verwerk rozen in je tuin

Een overvloed aan lichtroze rozen, geclusterd rond een houten boog, met overal ‘vintage garden’ op geschreven. Er is eigenlijk weinig mooier dan een tros Engelse klimrozen in volle bloei: ze zijn geurig (vaak herhaalde bloei) en zijn heel gemakkelijk te beheren, met flexibele stelen die over een muur, latwerk of hek kunnen worden uitgewaaierd. 

 

Omarm rustieke afwerkingen

Roestige metalen armaturen en meubels zullen, door hun aard, een sfeer van versleten, vintage grandeur in je tuin brengen. De warme kopertinten contrasteren prachtig met smaragdgroen blad en felgekleurde bloemen. Bezoek sloopwerven, kofferbakmarkten en rommelmarkten om op zoek te gaan naar geschikte stukken, en kijk uit naar tafels met verweerde zinken blad als je daar bent.

 

Plaats blauweregen

Er is iets aan een muur gedrapeerd met hangers van lichtlila blauweregen die onmiddellijk een vintage tintje toevoegt aan de buitenkant van een Nederlands huisje van rode baksteen – of welk huis dan ook. Kies een zonnige of halfschaduwrijke plek met vochtige, goed doorlatende grond en plaats de blauweregen tegen een muur met behulp van horizontale steundraden. Vergeet niet om twee keer per jaar te snoeien en houd er rekening mee dat het vele, vele jaren kan duren voordat blauwe regen uit zaad bloeit, maar het zal zeker het wachten waard zijn als het eenmaal zover is.

 

Creëer een mooie eetplek

Op een mooie zomerdag zet je tafels en tuinstoelen buiten en laat je tuin de perfecte plek worden voor een etentje in vintage-stijl. Dek je tafel in de schaduw van een boom, pergola of luifel en kleed aan met een ouderwets linnen kleed, een glazen taartplateau en een gebloemd servies. Neem kussens en dekens mee naar buiten om het comfort te verhogen en mooie slingers tussen takken, poortpalen of hekken te hangen.