Efficiëntie in de keuken begint bij een goed georganiseerde ruimte. Een apothekerskast en pannenlades zijn beiden erg welkom als het aankomt op de keukenopslag en kunnen een wereld van verschil maken als het gaat om gebruiksgemak en overzichtelijkheid. We gaan er in onderstaand artikel op in hoe je je apothekerskast en pannenlades zo efficiënt mogelijk kunt inrichten, zodat koken en opruimen een fluitje van een cent worden.

De apothekerskast: overzicht is een must

De apothekerskast, ook wel bekend als een uittrekbare voorraadkast, is een slimme oplossing voor keukenopslag. Het biedt een enorme hoeveelheid ruimte voor allerlei keukenbenodigdheden, van specerijen en voorraadproducten tot kleine apparaten en kookgerei. Ga je je oriënteren op nieuwe keukens kopen dan is het zeker aan te raden om een dergelijke kast in te laten tekenen in het ontwerp ervan.

Voordat je begint met het inrichten van de apothekerskast, is het belangrijk om je voorraad te sorteren en te categoriseren. Plaats dezelfde soort items bij elkaar, zoals blikjes bij blikjes, specerijen bij specerijen en bakbenodigdheden bij bakbenodigdheden. Dit zal je helpen om snel te vinden wat je nodig hebt. Opbergbakken en manden zijn je beste vrienden als het gaat om het organiseren van een apothekerskast. Ze helpen je om kleine items bij elkaar te houden en voorkomen dat alles door elkaar raakt. Label de bakken zodat je in één oogopslag kunt zien wat erin zit.

Plaats hogere items, zoals flessen of voorraaddozen, op de bovenste planken en houd lichtere items op ooghoogte zodat ze gemakkelijk te pakken zijn. Zorg ervoor dat je de kast regelmatig opruimt en dat je producten die over datum zijn op tijd weg doet. Een nette en georganiseerde kast is niet alleen efficiënt, maar ook prettig om mee te werken. 

Pannenlades: orde in de chaos

Pannenlades zijn vaak een bron van frustratie in de keuken. Ze hebben de neiging om rommelig te worden en het kan een hele opgave zijn om de juiste pan te vinden als je deze nodig hebt. Pan-organizers zijn handige hulpmiddelen om je pannen netjes te organiseren. Deze rekken of verdelerplaten helpen om potten en pannen van verschillende grootte van elkaar te scheiden en maken ze gemakkelijk bereikbaar. Ga je een Duitse keuken kopen, dan kun je aan degene die de keuken voor je gaat samenstellen doorgeven wat je graag zou willen. Samen met hem/haar wordt er dan gekeken naar de mogelijkheden.

Maak gebruik van elke centimeter in de pannenlade. Installeer bijvoorbeeld haken aan de zijkanten van de lade om keukengerei zoals pollepels, spatels en tangen op te hangen. Hierdoor bespaar je lade-ruimte en houd je deze items binnen handbereik. Richt je pannenlades in op basis van je kookgewoonten. Plaats de potten en pannen die je het meest gebruikt vooraan en leg de zelden gebruikte items achterin. Dit bespaart tijd en moeite bij het koken.