Wat is de maximale huurverhoging per 1 juli 2016?

De huren van sociale huurwoningen mogen per 1 juli 2016 met maximaal 2,1 tot 4,6% omhoog. De basishuurverhoging bedraagt maximaal 2,1%. Wie meer verdient dan € 34.678, kan te maken krijgen met een extra (inkomensafhankelijke) huurverhoging.

Maximale huurverhoging zelfstandige woningen
De maximale toegestane huurverhoging voor zelfstandige woningen bedraagt per 1 juli 2016:

2,1% voor huishoudens met een inkomen tot € 34.678 (inkomensjaar 2014);
2,6% voor huishoudens met een inkomen vanaf € 34.678 tot en met € 44.360 (inkomensjaar 2014);
4,6% voor inkomens boven de € 44.360 (inkomensjaar 2014).
Zelfstandige woningen zijn bijvoorbeeld eengezinswoningen, appartementen en portiekwoningen.

Check uw huurverhoging
Met de huurverhogingscheck kunt u nagaan of uw huurverhoging per 1 juli 2016 wettelijk is toegestaan. Deze huurverhogingscheck moet nog worden aangepast aan de huurverhoging van 2016.

Na huurverhoging mag de huurprijs niet hoger zijn dan de maximale huurprijs voor uw woning.

Hoe werkt huurverhoging bij een geliberaliseerd huurcontract (vrije sector)?

 

Heeft u een woning met een geliberaliseerd huurcontract (ook wel vrije sectorhuur genoemd)? Dan kan de verhuurder op 2 manieren de huur verhogen. Via een indexeringsclausule in het huurcontract. Of via een aanbod van een nieuw huurcontract.

Regels huurverhoging bij geliberaliseerde huurcontracten
Bij een geliberaliseerd contract (vrije sector) gelden de volgende regels voor huurverhoging:

De huurprijs mag maar eens in de 12 maanden worden verhoogd. Een tussentijdse huurverhoging na verbetering van de woning is wel toegestaan.
Het puntensysteem voor huurwoningen en de maximale huurprijzen zijn niet van toepassing.
De verhuurder is niet verplicht u binnen een bepaalde termijn op de hoogte te brengen van de huurverhoging.
De verhuurder kan de huurovereenkomst opzeggen, als u weigert huurverhoging te betalen. Stemt u niet schriftelijk in met de opzegging, dan kan alleen de rechter de huur beëindigen.

Huurverhoging via een indexeringsclausule in het huurcontract
Is er in het huurcontract een indexeringsclausule opgenomen? Dan is de jaarlijkse huurverhoging al aan het begin van de huur overeengekomen.

In het huurcontract staat dan vermeld voor welk percentage of welk inflatiepercentage is gekozen. Is de indexeringsclausule in uw huurcontract gebaseerd op de consumentenprijsindex van het CBS? Dan kunt u de huuraanpassingen berekenen met de Indexeringsmodule huurprijsaanpassing.

Geen huurverhogingsvoorstel
Bij een indexeringsclausule hoeft de verhuurder geen huurverhoging voor te stellen. Door de huurovereenkomst te ondertekenen, bent u immers al aan het begin van de huur akkoord gegaan met de huurverhoging. De verhuurder hoeft alleen te laten weten met welk bedrag de huurprijs omhoog gaat. En hoe de verhoging is berekend. Er is geen termijn waarbinnen de verhuurder u deze informatie moet geven.

Huurverhoging via een nieuw huurcontract
Staat er geen indexeringsclausule in het huurcontract? Dan kan de verhuurder alleen de huur verhogen door u een nieuw huurcontract aan te bieden met (onder andere) een hogere huurprijs. Hierbij geldt er geen maximum aan de huurverhoging.

Niet akkoord met nieuw huurcontract
Stemt u niet in met dit aanbod voor een nieuw huurcontract voor dezelfde woning? Dan kan de verhuurder het huurcontract om die reden opzeggen. Als u vervolgens niet schriftelijk instemt met de huuropzegging, kan alleen de rechter het huurcontract beëindigen.

De rechter zal dan beoordelen of het aanbod voor een nieuw huurcontract redelijk is. Vindt de rechter het een redelijk aanbod? Dan zal hij het huurcontract beëindigen en moet u de woning verlaten. Vindt de rechter het aanbod niet redelijk? Dan blijft het oude huurcontract (dus zonder de huurverhoging) in stand en mag u in de woning blijven wonen.