De afgelopen tijd kan je er niet omheen. Je ziet het overal voorbijkomen. Juist. Inflatie. Alles wordt duurder en dat zorgt voor veel onzekerheid in de maatschappij. Zo ook binnen de bouwsector. Iedereen loopt maar met één grote vraag rond; wat kost dat?
Prijsstijgingen in de bouw
Een tijdje na het uitbreken van de coronacrisis zijn de prijzen van bouwmaterialen enorm de lucht ingegaan qua prijs. Dat bracht natuurlijk ook prijsstijgingen bij bouwbedrijven met zich mee. Nu kunnen we gelukkig zeggen dat we bij SelektHuis al een halfjaar geen prijsstijgingen hebben gehad. De markt stabiliseert en het vertrouwen bij de consument komt weer terug.
Kosten van een huis bouwen
Toch blijft er vaak één vraag centraal staan bij nieuwe opdrachtgevers; wat kost een huis bouwen? En dat blijft natuurlijk een lastige vraag. Waarom? Omdat iedere woning die we bouwen uniek is. Elke woning wordt precies afgestemd op de wensen en behoeften van de opdrachtgever.
Wanneer je bijvoorbeeld een hoogbouw woning bouwt ligt de prijs al een stuk hoger dan wanneer je een laagbouw woning bouwt. Ook de locatie van jouw ideale woning speelt een rol in de totale prijs die je betaald. Kavels in het westen van Nederland zijn over het algemeen namelijk duurder dan kavels in het noorden en oosten van Nederland.
Daarnaast kan het type woning ook een grote rol spelen. Een gezinswoning kan bijvoorbeeld veel meer slaapkamers nodig zijn dan een levensloopbestendige woning. Al met al zijn er dus enorm veel factoren die bepalen hoeveel je betaald voor jouw ideale vrijstaande woning.
Dat wij altijd een unieke woning opleveren kan je trouwens mooi zien in de onderstaande twee woningen. Beide woning zijn met dezelfde afmeting gebouwd, maar ze verschillen compleet van elkaar.
Overige kosten om rekening mee te houden
Wanneer je een vrijstaande woning gaat bouwen, dan moet je goed voorbereid zijn. Met alleen een kavel en een huis ben je er namelijk nog niet. Er zijn nog een aantal bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van een vrijstaande woning.
Ten eerste ben je verplicht om legeskosten te betalen aan de gemeente waar je je woning in bouwt. Per gemeente verschillen deze kosten. Gemiddeld genomen praat je over ongeveer 2% van de aanneemsom die je moet afdragen als legeskosten.
Ten tweede kan het voorkomen dat je moet heien op de kavel die je hebt aangeschaft. Wat is heien? Dit is het aanbrengen van heipalen in de grond om de grond waarop je bouwt te verstevigen. De heipalen hebben een lengte die reikt tot de vaste grond van de kavel. Het kan dus zijn dat de vaste grond op jouw kavel aardig diep zit. Dan betaal je een stuk meer aan kosten voor het heien. Door middel van een sondering wordt vastgesteld of en hoeveel er geheid moet worden.
Ten derde moet je ook rekening houden met aansluitkosten die je moet betalen aan nutsbedrijven. Deze vallen ook buiten de aanneemsom van je vrijstaande woning.
Al met al moet je met aardig wat factoren rekening houden bij het bouwen van een vrijstaande woning. Heb je vragen over de kosten van een huis bouwen? Neem contact op met Team Advies & Verkoop. Mail naar advies@selekthuis.nl of bel naar 0548 – 537 555.
Geef een reactie