Als je verliefd bent wil je niets liever dan gaan samenwonen met je liefje. Samenleven in één huis is fantastisch, maar daarnaast is het ook enorm wennen. Samenleven kan zorgen voor veel stress en klassieke ruzies. Om je hierop voor te bereiden kan je de onderstaande tips volgen om het samenwonen zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Denk van tevoren na over de inrichting
Als jullie besloten hebben waar jullie gaan wonen, is het handig om een plan te maken wat jullie met je spullen gaan doen. Van twee huishoudens gaan jullie naar één woning, waardoor er vaak dubbele meubels zijn. Bedenk voor jezelf goed welke spullen je absoluut mee wilt nemen naar jullie nieuwe stekkie en van welke spullen je afstand kan doen. Wees dus bereid om spullen op te geven voor andere spullen waar je veel waarde aan hecht.
Ga ook met je vriend(in) om tafel zitten en laat jullie lijstjes aan elkaar zien. Zo kunnen jullie makkelijk inventariseren wat jullie al hebben, wat weg kan en wat jullie nog aan moeten schaffen. Vergeet vooral deze laatste niet: samen nieuwe spullen aanschaffen versterkt de gezamenlijke band en vergroot het comfort in jullie nieuwe huis.
Creëer een plek voor jezelf
Hoe fijn het ook is om bij elkaar te zijn, soms heb je ook behoefte aan een eigen plekje ik jullie huis. Een plek waar je helemaal tot jezelf kan komen en waar alleen jij de baas bent, waar jij al je vrouwendingen/mannenzaken zonder gene kan doen. Als je geen ruimte en tijd voor jezelf meer hebt, dan kan dit voor veel stress tussen jou en je geliefde zorgen.
Houd bij jezelf goed in de gaten wanneer je de ruimte en tijd nodig hebt om op jezelf te zijn en maak dit ook bekend aan je partner. Als jullie beide de ruimte en tijd van elkaar krijgen om dingen voor jezelf te doen, zal jullie tijd samen meer kwalitatief zijn, omdat het niet opgelegd of verplicht voelt.
Houd je eigen grenzen in de gaten
Iedereen heeft zo zijn rare gewoontes. En daar kom je des te meer achter wanneer je gaat samenwonen. Je ontdekt dingen van je partner die je daarvoor niet opvielen of waar je je daarvoor niet aan irriteerde. Ook bestaat de kans dat je zelf geconfronteerd wordt met je eigen gewoonten door je vriend(in).
Het is belangrijk dat je zelf een balans vindt tussen het geven en nemen van deze maniertjes. Als bepaalde gewoonten voor jou belangrijk zijn, blijf die dan ook vooral zo doen. Maar sta ook open voor andere manieren en leer van de visie van je partner. Hierdoor kan je veel van elkaar leren en is de kans op irritaties kleiner.
Verdeel de huishoudtaken
Helaas is schoonmaken ook een onderdeel van het huishouden. Als je gaat samenwonen met je partner dan is het verstandig om hier van tevoren al afspraken over te maken, aangezien het huishouden vaak een groot irritatiepunt is. Het huishouden is nou eenmaal geen leuk werkje en het opruimen van de troep van je vriend(in) gaat snel irriteren. Daarnaast zijn de kosten van het huishouden van terugkerende aard, die daardoor aardig kunnen oplopen.
Maak dus duidelijke praktische en financiële afspraken met elkaar en verdeel de taken. Schroom ook niet om je liefje aan te spreken wanneer een afspraak niet wordt nageleefd. En hebben jullie het allebei echt te druk voor het huishouden, dan is een werkster ook een goede optie. Zoek je nog hulp in de huishouding? Probeer dan eens Helping.
Geef een reactie