Oude meubels opknappen is helemaal van deze tijd. Het is leuk om te doen en je bespaart er behoorlijk wat geld mee. Mooi meegenomen is dat je een oud meubel een tweede leven geeft. Spullen naar het afvaldepot brengen kan iedereen. Waarde zien in iets dat er op het eerste gezicht als grof vuil uitziet, is een kunst op zich. Schroeven aandraaien, een setje nieuwe handgrepen, de poten opknappen, een likje verf en je bent al een heel eind op weg. Wil jij weten hoe je in een paar uur een oud meubel opknapt? De tips en adviezen uit dit artikel zijn alvast een goede basis.

Welke meubels kun je opknappen?

Niet alle oude meubels komen in aanmerking voor een opknapbeurt. Kasten en bureaus van geplastificeerd spaanplaat zijn niet gemaakt om lang mee te gaan. Daar is meestal geen eer aan te behalen. De kastjes waar je naar zoekt zijn van eiken, grenen of een andere houtsoort. Let vooral op de constructie. Is die niet scheef getrokken of verbogen? Het voorbeeld in dit artikel is een 60er-jaren commode dat we voor 50 euro op de kop hebben getikt in een kringloopwinkel.

De commode die we gaan opknappen

Het materiaal van dit opknappertje is mdf met een laag fineer eroverheen. Met name de fineerlaag is ernstig beschadigd. Krassen, gaten en verfvlekken. Ook de laden hebben behoorlijk te lijden gehad onder een lang verblijf in een schuur of garage. Er zijn greepjes afgebroken en de bodems zijn verweerd en zitten onder de vochtvlekken. In de bouwmarkt schaffen we houtvuller, schuurpapier, plamuurmes, ontvetter en staalwol. Op de bodem van de laden lijmen we dunne houtplaatjes die we op maar hebben gekocht. Nu komt het echte werk!

Gaatjes vullen, schuren, ontvetten en beitsen

Om te beginnen verwijderen we de oude handgrepen van de laden. Het meeste werk hebben we aan het fineer aan de bovenkant. We kunnen een nieuwe fineerlaag aanbrengen maar dat vergt wat meer ervaring. We gaan deze laag gewoon zo goed mogelijk opknappen. Eerst rondom schuren, dan schoonmaken en ontvetten. De verfvlekken krijgen we pas weg als we staalwol gebruiken. Vervolgens pakken we de krassen en gaten aan met houtvuller. De gaten van de handgrepen vullen we uiteraard niet op. Als we een mooi egaal vlak hebben gecreëerd, laten we de houtvuller enkele uren drogen.

Resultaat hoeft niet 100% perfect te zijn

Tenzij je werkt voor Jan des Bouvrie, hoeft het niet perfect te zijn. Het is een opknappertje, er zullen altijd kleine oneffenheden blijven. Als jij het best mogelijke eruit haalt, mag je daar trots op zijn. Niet gaan zitten simmen dus omdat je een gaatje niet helemaal hebt dicht gekregen of omdat het linker zijpaneel een ietsepietsie bolt. That’s all-in the game!

Onze commode schilderen

Een goede verf voor het opknappen van oude meubels is Fusion Mineral Paint. Wij kiezen voor de kleur Bayberry, dat is een hele mooie, warme kleur groen. Het voordeel van deze acrylverf is dat je geen grondverf nodig hebt. Verven doen we vandaag met een duurzame, uitwasbare Cling On kwast. We brengen de verf baan voor baan aan. We zetten het rustig op, in dunne lagen. We verven met de nerven mee. Het is niet erg als je ooit een stukje mist. Dat pak je de tweede keer gewoon even mee. Probeer een gemist stukje niet te corrigeren.

Nieuwe handgreepjes op de laden en klaar!

Het verven is goed gelukt! Nu alleen nog nieuwe handgreepjes voor de laden. Zoals gezegd hadden die hun beste tijd gehad. Gelukkig is er online genoeg keuze uit meubelknoppen en handgrepen. Wij kozen voor komgrepen van antiek brons. Deze maakten onze commode helemaal zoals we in ons hoofd hadden. Althans, bijna. Het enige manco was het ietwat bollende linker zijpaneel. Dat hebben we opgelost door er een leuke kamerplant naast te zetten.