Is jouw keuken toe aan een opknapbeurt? Houd bij het inrichten ervan rekening met de laatste trends op het gebied van keukens. Zo is het tegenwoordig populair te kiezen voor zwart in de keuken, vaak gecombineerd met enkele gouden details. Denk bijvoorbeeld aan een goudkleurige kraan, een gouden handgreep op keukenkastjes, enzovoorts. Een zwarte keuken heeft een chique en tegelijkertijd elegante uitstraling. Daarbij valt het zwart zowel met een modern, als een industrieel interieur te combineren. Spreekt goud je niet direct aan? Ook koperkleurige elementen doen het goed in combinatie met het zwart van je keuken. De keuze voor zwart in de keuken is slechts een van de trends op dit moment. Er zijn meer trends om inspiratie uit te halen. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje! 

Natuurlijke keukenbladen in je nieuwe keuken 
Naast het gebruik van zwart in de keuken, is het gebruik van natuurlijke materialen populair. Keukenbladen lenen zich goed voor het verwerken van deze materialen in je nieuwe keuken. Kies bijvoorbeeld voor een keukenblad van graniet of composiet; ook een keukenblad met marmer(look) staat fraai. Overigens valt een materiaal als marmer niet alleen te gebruiken voor het keukenblad. Je kunt bijvoorbeeld ook voor een achterwand met marmerlook kiezen, of verschillende accessoires van marmer in het interieur van de keuken verwerken. Marmer heeft een chique en tegelijkertijd speelse uitstraling door de patronen waarvan het materiaal van nature voorzien is. 

Robuuste houten keukenkastjes 
Het verwerken van natuurlijke materialen in een keuken is ook mogelijk door robuuste houten keukenkasten te gebruiken. Voorzie de keukenkasten van stalen of aluminium handgrepen; het geeft je keuken een stoere uitstraling. Daarbij past deze combinatie goed in een industrieel ingerichte woning. Combineer de landelijke, robuuste keuken met een eikenhouten tafelblad op een zwart metalen frame. De houten keukenkasten kun je combineren met een keukenblad van graniet of composiet. Ook een wat dikker model betonnen keukenblad doet het goed in combinatie met het hout. 

Kookveldafzuiging in je kookplaat verwerken 
Trends op het gebied van keukens zijn niet uitsluitend gericht op de uitstraling ervan. Zo wint ook het gebruik van kookveldafzuiging aan populariteit de laatste jaren. Bij kookveldafzuiging zit het afzuigsysteem van de keuken verwerkt in de kookplaat; je offert er een keukenkastje voor op. De vuile lucht wordt gefilterd en vervolgens teruggeblazen in de keuken. De snelle ontwikkelingen op het gebied van kookveldafzuiging maken dat deze technologie niet onder doet voor verschillende andere soorten afzuigsystemen. Groot voordeel van kookveldafzuiging is het feit, dat je geen grove afzuigkap aan de wand of het plafond van je woning hoeft te bevestigen. Zo houd je ruimte over en laat je de keuken als geheel veel ruimtelijker en groter ogen! Onder meer BORA en Siemens zijn merken die deze vorm van afzuiging aanbieden. Een keukenproducent kan je er meer over vertellen. 

Slim gebruik maken van de ruimte 
De ruimte die je overhoudt door de afzuigkap te vervangen voor kookveldafzuiging kun je benutten, door er bijvoorbeeld houten plankjes of een metalen rekje aan de wand te hangen. Vul de metalen rekjes met wijnglazen, met kruidenplantjes of bijvoorbeeld met een aantal glazen potten voorzien van diverse pastasoorten. Dit kleedt de keuken niet alleen aan, maar zorgt er daarnaast voor dat je meer ruimte overhoudt in de keukenkasten. Een slim gebruik van de ruimte! Zorg dat deze rekjes en plankjes aansluiten bij de stijl van de keuken als geheel. 

Tip: online vind je talloze foto’s van keukens, bekijk ze eens om inspiratie op te doen voor je eigen keuken. Het geeft je een goed beeld van de diversiteit aan mogelijkheden die je tegenwoordig hebt op het gebied van stijlen en apparatuur.