Tegenwoordig worden nieuwbouwwoningen niet meer aangesloten op de gasvoorziening in Nederland. Er wordt enkel nog elektriciteit verbruikt. Het verwarmen van deze woningen gebeurt in de meeste gevallen middels een warmtepomp. Deze systemen komen in verschillende varianten voor. Er zijn modellen die warmte uit de lucht halen, maar ook apparaten die warmte uit de grond gebruiken om ruimtes te verwarmen. De warmtepomp wordt in de nieuwbouwwoningen vrijwel altijd gecombineerd met vloerverwarming. Het maakt dat je in deze huizen vrijwel nergens een radiator tegenkomt. Slechts in de badkamer wordt de radiator vaak nog geïnstalleerd. Bij de keuze voor vloerverwarming is het belangrijk om rekening te houden met de vloer die je op de onderlaag legt. Onder meer een visgraat pvc vloer is een populaire optie.
Niet iedere vloer is geschikt voor vloerverwarming
Niet iedereen beseft zich direct, dat niet ieder type vloer geschikt is voor op vloerverwarming. Een houten vloer is ontzettend mooi, maar het gaat ten koste van het rendement van de vloerverwarming. Bij een houten vloer, waarvan planken vaak al snel 10 tot 15 millimeter dik zijn, zal eerst het hout verwarmd worden. Pas daarna wordt de ruimte zelf verwarmd. Dit betekent dat er veel energie verloren gaat aan het verwarmen van de afwerking, waar je in de basis weinig aan hebt. Een pvc vloer is erg dun en laat de warmte daarnaast makkelijker door. Naast een pvc vloer met houtlook is ook een pvc betonlook vloer populair.
Warmtepomp combineren met zonnepanelen
Om een nieuwbouwwoning duurzamer te maken, wordt de warmtepomp in veel gevallen gecombineerd met zonnepanelen. De zonnepanelen maken het mogelijk om de benodigde energie voor het verwarmen van het huis of bijvoorbeeld het water in de boiler zelf op te wekken. Je wordt hierdoor minder afhankelijk van grijze stroom. Niet alleen voordelig, maar ook milieubewust! Niet onbelangrijk: met zonnepanelen op het dak van een nieuwbouwwoning is het voor kopers makkelijker om een scherpe hypotheekrente te krijgen. Veel hypotheekverstrekkers bieden een lagere rente bij woningen met een energielabel A.
Regels voor opwekken groene stroom veranderen
De kans is groot dat de regels voor het opwekken van groene stroom in de komende jaren zullen veranderen. Het aantal huishoudens met zonnepanelen is fors gegroeid. Dit maakt dat er veel meer stroom wordt aangeboden, dan dat men afneemt op sommige momenten. Waar de opgewekte groene stroom op dit moment één op één van het verbruik wordt afgetrokken, is dat in de toekomst mogelijk niet meer zo. Dit betekent dat gezocht moet worden naar andere mogelijkheden om optimaal van de groene stroom te kunnen profiteren. Het opslaan hiervan is een optie. Onder meer het Amerikaanse Tesla werkt aan een oplossing, waarmee het straks voor huishoudens mogelijk is om opgewekte stroom op te slaan in huis.
Geef een reactie