Ben je ondernemer en wil je een mooi vermogen voor later opbouwen? Dan weet je vast en zeker wel dat een spaarrekening niet rendabel is. Vanwege de inflatie gaat dit je op termijn zelfs geld kosten. Beleggen is wat dat betreft een lucratievere optie, maar daar kunnen behoorlijke risico’s aan kleven. Die risico’s kun je beperken door relatief veilige pakketten samen te stellen, maar dit levert weer minder rendement op. Nee, de oplossing in dit geval is in beton gegoten. Vastgoed is een redelijk zekere investering, die ook nog veel kan opleveren. Hoe dat in zijn werk gaat, ontdek je in dit artikel.

Wat is ervoor nodig om te investeren in vastgoed?

Het klinkt misschien ver weg om een pand te kopen om te verhuren, maar dit kan dichterbij zijn dan je denkt. Je hebt wel iets meer eigen geld nodig dan wanneer je als particulier een woning koopt. Dat wil niet zeggen dat je geen zakelijke hypotheek kunt krijgen.

Je kunt ook altijd advies inwinnen bij je huidige hypotheekverstrekker. Daarbij komt het goed van pas als je al bij een bank zit die gespecialiseerd is in hypotheken voor ondernemers, zoals Van Lanschot. Er wordt maatwerk gemaakt zodat je tegen de meest gunstige voorwaarden een (extra) lening kunt afsluiten.

De vraag naar huurwoningen

Als je je net aangekochte pand wilt verhuren, zit je goed. De vraag naar huurwoningen is ontzettend groot. Je kunt de woningen bijvoorbeeld verhuren aan studenten. Tot maximaal 4 personen of 4 kamers heb je daar geen vergunning voor nodig, daarboven wel.

Ook in andere gevallen heb je te maken met voorwaarden. Deze kunnen per gemeente verschillend zijn. Het is dan ook slim om goed naar de voorwaarden voor verhuur te kijken. Kom je daar zelf niet uit, dan is het verstandig om een expert in te schakelen. Er komt namelijk altijd meer bij kijken dan je denkt.

Wat is het verdienmodel?

Als je een pand verhuurt, levert dat inkomsten op. De huurders betalen maandelijks een vast bedrag, waarmee je de kosten van de vaste lasten en de hypotheek kunt dekken. Afhankelijk van de hoogte van de huurprijs maak je iedere maand een mooie winst.

Het echte verdienen begint echter als je het pand gaat verkopen. De inflatie is een nadeel als je een spaarrekening hebt. Dit wordt een voordeel wanneer je een huis gaat verkopen. De kans is erg groot dat de waarde is gestegen. In 2021 en 2022 gingen de huizenprijzen bijvoorbeeld door het dak.

Een extra voordeel van vastgoed is dat het geld stevig vastzit. Als de woningmarkt even wat minder is, dan kun je gerust een jaar of twee wachten om het pand te verkopen. Veel inwoners en miljonairs bezitten een of meerdere panden, juist omdat het een goede en lucratieve manier is om het vermogen te vergroten.