Eens in de zoveel tijd is het verstandig om je uitgaven eens kritisch onder de loep te nemen. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om te veranderen van ziektekostenverzekering of om je boodschappen bij een andere winkel te gaan doen. Veel mensen vergeten echter dat het enorm kan lonen om over te stappen naar een andere energieleverancier. Daarbij lijkt het overstappen nog altijd iets te zijn dat heel veel tijd kost en flink mis kan gaan. Toch is overstappen naar een andere energieleverancier één van de zaken die je direct, per maand, veel geld kan opleveren.

Waarom zou je niet overstappen?

Bij welke energieleverancier je ook zit, de stroom en het gas zijn hetzelfde. Oké, je kunt kiezen tussen groene en grijze stroom, maar veel meer verschil zit er niet in. Het is dus niet zo dat je elektriciteit en gas van een mindere kwaliteit zou krijgen wanneer je minder betaalt. En dus is het slim om eens goed om je heen te kijken. Zijn er mogelijkheden om goedkoper aan je gas en je stroom te komen? Maar hoe vind je die dan? Online kun je door energietarieven vergelijken al in een paar minuten ontdekken of er voor jou goedkopere opties zijn.

Hoe zit dat met de energiebelasting?

Het grootste deel van de energiebelasting 2021 is voor iedereen gelijk. Je betaalt een deel belasting over overheidsheffingen en netbeheerkosten. Daar kan geen enkele energieleverancier iets aan doen. Maar de belasting over de leveringskosten kan nogal variëren. Hoe lager de leveringskosten, hoe minder energiebelasting je hoeft te betalen. Dit kan een flink bedrag per maand opleveren, als je het slim aanpakt!

Staar je niet blind op de overstapbonus

Veel energieleveranciers bieden een overstapbonus die, alles bij elkaar opgeteld, flink wat geld kan opleveren. Toch mag dat niet de belangrijkste reden zijn om over te stappen van energieleverancier. Je hebt namelijk niet alleen te maken met een bonus die je krijgt als je naar een andere energieleverancier overstapt, het kan ook zijn dat je een boete moet betalen om het contract te doorbreken dat je met je huidige energieleverancier hebt.

Je moet je dus écht focussen op het verschil in prijs per kilowattuur en kubieke meter gas tussen de verschillende energieleveranciers. Denk je dat je de beste optie voor jouw huishouden hebt gevonden? Kijk dan eens naar de verschillende contractopties.

Ga je voor een variabel of vast energietarief?

Een variabel energietarief kan, gedurende de contractduur stijgen of dalen. Dit is afhankelijk van veel factoren, tot en met de situatie in het Midden Oosten aan toe. Dat zijn dus factoren waar jij geen invloed op kunt uitoefenen. Je kunt het treffen dat de tarieven gedurende je contracttijd goedkoper worden, maar meestal is dat (juist) niet het geval.

Wil je heel zeker weten waar je gedurende je contractduur aan toe bent? Wil je precies weten wat je de komende periode per maand moet gaan betalen? Dan is het vaste energietarief iets voor jou. Je komt dan niet voor (nare) verrassingen te staan.

 

Hoe heb jij je energiezaken geregeld?