Het is weer voorjaar! De lentekriebels zijn bij de meeste mensen dan ook wel echt begonnen. Stiekem is het dan ook wel héél leuk om weer lekker in de tuin aan de slag te gaan en deze gereed te maken voor de zomermaanden. Tegelijkertijd is er ook wel heel wat werk te verrichten. Zeker als je een zeer groene tuin hebt. Voor veel heesters en bomen is dit bijvoorbeeld ook het moment om te gaan snoeien. Noodzakelijk om ze mooier te laten bloeien in hun bloeiperiode. Maar dan moet je uiteraard wel over het juiste gereedschap beschikken. Als je dit gereedschap nog moet kopen, dan zijn we niet verrast als je wat overweldigd raakt door het aanbod. Er is ongelooflijk veel mogelijk. Maar waar kies je dan voor? Kies je bijvoorbeeld voor één van de vele snoeischaren? Of geef je toch de voorkeur aan een snoeizaag? Heb je allebei nodig of is één van deze twee voldoende? In dit artikel lees je alles wat je moet weten. 

Wanneer kies je voor een snoeizaag?

Een snoeizaag is vooral geschikt voor takken waar je minder goed bij kan komen. Daarnaast is deze ook beter geschikt als je takken hebt die zo dik zijn, dat ze met een gewone schaar niet geknipt kunnen worden. Het is belangrijk om voor een kwalitatieve snoeizaag te beschikken. Deze moet bij voorkeur over een fijn snijvlak beschikken. Op die manier zullen de wonden van de boom minder groot zijn en zich ook weer sneller gaan herstellen. Hoewel een snoeischaar ook heel krachtig kan zijn en soms ook hele dikke takken aan zou kunnen, is het in deze situaties toch beter om een snoeizaag te gebruiken. Het gebruik van een snoeizaar zal bij zeer dikke takken alleen maar onnodige schade kunnen veroorzaken. Neem daarom geen risico’s en schakel in dit geval over op een snoeizaag.

Wanneer kies je voor een snoeischaar?

Een snoeischaar is ongelooflijk licht in gewicht en handig in gebruik. Het is daarom een handig stuk gereedschap om mee te nemen en eigenlijk moet iedere doe-het-zelf tuinder er wel één in de schuur hebben liggen. Voor dunnere takken en kleine snoeiwerkzaamheden is de snoeischaar prima geschikt. 

Heb je ook grotere bomen en struiken in de tuin staan? Dan is het slim om ook een snoeizaag in huis te hebben, zodat je de twee waar nodig kunt afwisselen.