Joepie! Jullie hebben een geschikte woning gevonden die past bij jullie wensen en budget. Nu het zoeken is gelukt, komt de bezichtiging eraan. Spannend!!
Maar hoe zorgen jullie er nou voor dat jullie de grootste kans maken om die droomwoning ook daadwerkelijk te krijgen? En welke vervolgstappen moeten jullie samen nemen als jullie de woning gekregen hebben? Wij geven je wat handvatten hiervoor, zodat jullie niks over het hoofd zien.

Bezichtigen

Samenwonen betekent samen leven, waarbij je rekening moet houden met elkaar. Bij het maken van een gezamenlijke afspraak moet je dus rekening houden met twee agenda’s. Als jullie een geschikte woning hebben gevonden en die willen bezichtigen, is het dus handig om samen één dag per week beschikbaar te houden voor bezichtigen. Dit scheelt veel heen- en weer gebel met de makelaar/verhuurder, waardoor jullie sneller kunnen bezichtigen én dus meer kans maken om de woning te krijgen.
Daarnaast is het voor een makelaar/verhuurder fijn om direct te kunnen zien of jullie de geschikte kandidaten zijn voor de woning. Daarvoor hebben ze vaak een aantal documenten van jullie allebei nodig, zoals bijvoorbeeld legitimatie, loonstroken en werkgeversverklaringen. Met een Smart-account kun je van tevoren deze documenten al uploaden, zodat de verhuurder direct ziet of jullie betrouwbaar zijn.
Tijdens de bezichtiging is het handig als je weet waar je op moet letten. Je wilt immers niet voor verrassingen komen te staan. En helemaal nu je samen moet beslissen over wat belangrijk is in en rondom de woning. Praat dus van tevoren goed met elkaar waar jullie prioriteiten liggen, zodat je tijdens de bezichtiging daarop samen gefocust kan zijn. Niks is zo vervelend om na de bezichtiging erachter te komen dat jullie niet op een lijn zitten.

Het kostenplaatje

Op financieel gebied kan er veel veranderen als je besluit om met je liefje te gaan samenwonen. Het is daarom fijn om verschillende zaken financieel goed te regelen. In de basis is het aan te raden om jullie financiële situatie te bespreken met elkaar. Duidelijkheid naar elkaar voorkomt onnodige misverstanden.
Het openen van een gezamenlijke rekening is zowel praktisch als overzichtelijk. Op een gezamenlijke rekening kan je allebei geld inleggen en opnemen. Alle gezamenlijke kosten kunnen vanaf deze rekening worden betaald.
Wat ook de moeite waard is om uit te zoeken is of een fiscaal partnerschap voordelen oplevert voor jullie. In sommige gevallen kun je als fiscaal partners meer aftrekken van de belasting (bijvoorbeeld de hypotheekrente), wat een belastingvoordeel oplevert. Als jullie getrouwd zijn, geregistreerde partners zijn of als jullie een samenlevingscontract hebben, dan zijn jullie automatisch fiscaal partners.
Samenwonen kan ook gevolgen hebben voor je inkomen of uitkering. Het kan zijn dat je uitkeringen en/of toeslagen hierdoor worden verhoogd of juist verlaagd. De gemeente waar jullie willen gaan wonen kan je hierover informeren. Ook het juridisch loket kan je hierover veel vertellen.
Vergeet ook niet om samen te kijken naar jullie afgesloten verzekeringen en abonnementen. Het zou zonde van jullie geld zijn als jullie dubbele contracten hebben lopen op het moment dat jullie gaan samenwonen.

Maak je het officeel of (nog) niet?

Als jullie besluiten te gaan samenwonen zijn hier verschillende samenlevingsvormen voor. Jullie kunnen gaan trouwen, geregistreerd partners worden of een samenlevingscontract opstellen. En je kan natuurlijk gaan samenwonen zonder contract.
In eerste instantie kiezen de meeste mensen die gaan samenwonen om dit te doen zonder contract. Dit is namelijk de meest vrijblijvende manier van samen leven. Helaas is er dan wettelijk niks geregeld of vastgelegd. Bij het overlijden van een van de partners erft de ander niks en heeft ook geen recht op nabestaandenpensioen.
Bij trouwen en geregistreerd partnerschap maken jullie wel gebruik van de wettelijke regels over erfrecht, pensioen en belastingen. Je kan afwijken van de algemene regels door het opmaken van huwelijkse voorwaarden/partnerschapvoorwaarden. Dit kan je regelen bij een notaris. Naast alle wettelijke rechten en plichten die je hebt, is trouwen voor veel mensen ook een emotionele beslissing.
Een laatste vorm is een samenlevingscontract. In deze overeenkomst worden afspraken gemaakt over de verdeling van inkomsten, uitgaven, vermogen en schulden. Wat hier precies in komt te staan kunnen jullie zelf bepalen. Als je een samenlevingscontract hebt en samen een kind hebt/krijgt, krijgt de vader niet automatisch het gezag.
Op de site van de Rijksoverheid staan alle voorwaarden, rechten en plichten die je hebt als je een vorm van een contract aangaat als je gaat samenwonen.