Woningzoekers zijn gemiddeld 9 maanden op zoek naar een nieuwe huurwoning. Uit onderzoek van huurmarktplaats DirectWonen.nl onder 1779 woningzoekers blijkt bovendien dat er grote individuele verschillen zijn.

Prijs een belangrijke factor
Woningzoekers die boven de liberalisatiegrens (€710,68) zoeken, vinden twee keer zo snel een nieuwe huurwoning als woningzoekers die onder die grens zoeken. Boven een huurprijs van €1000,- vindt zelfs 40% binnen een maand een nieuwe woning.

Rotterdammers het langst op zoek
De meest populaire zoekplaatsen zijn Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De langste zoektocht is in Rotterdam. Daar werd door 37% van de woningzoekenden langer dan een jaar gezocht naar de geschikte woning, terwijl dit in Groningen ‘slechts’ 18% is. Of je op zoek bent naar een appartement, studio of hele woning heeft maar een beperkte invloed op de zoekduur.

Voorbereiding loont
Door vooraf goed na te denken over de buurt, oppervlakte en het aantal benodigde kamers kan de zoekduur flink worden ingekort. Volgens Direct Wonen halveert dit de zoekduur. Daarnaast blijkt het belangrijk om vooraf te kijken of je woonwensen en budget bij elkaar passen. 39% van de ondervraagde woningzoekers gaven aan het budget bijgesteld te hebben tijdens de zoektocht.