In de huidige tijd waarin verduurzamen steeds belangrijker wordt, is het ook raadzaam om eens kritisch te kijken naar de mogelijkheden in en rondom je huis. Je kunt namelijk wel de keuze hebben gemaakt om bijvoorbeeld elektrisch te gaan rijden, maar wanneer je nog steeds enkel glas in je woning hebt, verbruik je natuurlijk een stuk meer gas dan eigenlijk nodig zou zijn. Niet alleen is dit zonde voor de hoogte van je energierekening, maar is ook je CO2 uitstoot vele malen hoger. Kortom, tijd om hier iets aan te doen dus. Om je hierbij te helpen, hebben we een aantal tips voor je, waarmee jij je huis eenvoudig kunt verduurzamen.

 

Kies voor zonnepanelen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Dit doen ze natuurlijk niet voor niets. Niet alleen draag je op deze manier bij aan het verminderen van de uitstoot van CO2, maar zorg je er ook voor dat je energierekening drastisch omlaag gaat. Zo kun je namelijk wanneer je voldoende panelen laat plaatsen, vaak je volledige energieverbruik dekken met de opbrengst van deze panelen. Wel is het hierbij belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je natuurlijk ´s nachts nagenoeg niets opwekt. Dus heb je een elektrische auto, dan is het zaak dat je deze indien mogelijk overdag oplaad. Anders heeft het natuurlijk nog vrij weinig zin. Dan heb je uiteindelijk flink wat geld bespaard door na het vergelijken van je verzekering auto over te stappen, maar betaal je iedere nacht flink extra geld omdat je je auto wilt opladen. Door dit goed te plannen kan je dit tot wel enkele tientallen euro´s per maand schelen.

 

Isoleer je huis

Door het laten plaatsen van zonnepanelen bespaar je natuurlijk maandelijks flink op je stroomverbruik. Toch heb je naast het verbruik van stroom ook te maken met het verbruik van gas. Zaak dus om ook hier iets aan te doen. Een goede manier om ervoor te zorgen dat je huis lekker warm blijft, is ervoor te zorgen dat je je muren, vloeren en ook dak isoleert. Door de warmte in huis te houden, hoeft je verwarming minder hard te werken en blijft het een stuk langer warm. Niet alleen draagt deze warmte bij aan de sfeer in je woonkamer, maar zorgt het ook voor een lagere energierekening en dat is uiteindelijk wel waar we het allemaal voor doen. Daarbij komt ook dat je een ander energielabel kunt aanvragen, wat ook de waarde van je huis bij een eventuele verkoop ten goede komt. Kortom, alleen maar voordelen dus!

 

Houd je deuren en ramen gesloten

Naast deze enorm investeringen in het verduurzamen van je woning, zijn er natuurlijk ook allerlei dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je energieverbruik een stuk lager is. Hierbij kun je denken aan het minder lang douchen, maar ook het gesloten houden van ramen en deuren. Je kunt je huis namelijk wel goed isoleren, maar wanneer je regelmatig de ramen en deuren open laat staan, heeft de warmte alsnog kans om te ontsnappen.