Als je de wereld van woningverhuur instapt, moet je zorgen dat je dit goed voorbereid doet. De verhuursector is een complexe wereld, waarin allerlei regels, praktijken en waarden heersen waar je je als woningverhuurder goed van bewust moet zijn. Ben je een nieuwkomer als huis verhuurder? Dan helpen onderstaande tips je alvast een eind op weg om de verhuur van je vastgoed slim aan te pakken! 

 

 

  1. Zorg voor een nette & opgeknapte woning

Onze belangrijkste tip is om te zorgen voor een huurwoning die er netjes en goed verzorgd uitziet. Knap bijvoorbeeld de oude badkamer op en moderniseer deze met een nieuwe douche, een lekker bubbelbad en/of badkamertegels van tegelsinhuis.nl. Naast nieuwe badkamer tegels van tegelsinhuis.nl raden we aan om, mocht dat de afgelopen jaren niet zijn gebeurd, je woning te schilderen of van nieuw behang te voorzien. Een nette woning die strak in de verf zit, verhuur je een stuk sneller dan wanneer het onderhoud niet up-to-date is. 

 

 

  1. Zorg voor een waterdicht huurcontract

Wil je je pand of meerdere panden goed en veilig verhuren? Dan is het belangrijk om een juridisch goed dichtgetimmerd huurcontract op te stellen. Door ervoor te zorgen dat het contract juridisch goed in elkaar zit, kun je toekomstige discussies en risico’s vrijwel geheel uitsluiten. Voorbeelden van goede huurcontracten zijn online te vinden.

Kom je er zelf niet uit en weet je niet precies hoe je een goed huurcontract opstelt? Schakel dan een jurist in om dit voor je te regelen. Vergeet overigens niet om een gedetailleerde plaatsbeschrijving bij te voegen van de gehuurde locatie, evenals recente foto’s. Mocht er schade ontstaan aan jouw vastgoed tijdens de huurperiode? Dan kun je dit met de plaatsbeschrijving en de gemaakte foto’s aantonen! 

 

 

  1. Controleer maandelijks of de huur betaald wordt

Dat mensen die een pand huren trouw elke maand de huursom overmaken, is niet zo vanzelfsprekend als het misschien wel lijkt. Check daarom iedere maand of de vereiste huursom wel naar jouw rekening wordt overgemaakt.  

 

 

  1. Zorg voor goed onderhoud en maak hierover duidelijke afspraken

Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor gedegen periodiek onderhoud van de woning(en) die je verhuurt. Neem dit ook echt serieus. Een huurder betaalt namelijk ook voor dit aspect. Zorg ervoor dat je verhuurpand goed onderhouden wordt én helemaal veilig is. Als verhuurder moet je bijvoorbeeld zorgen voor betrouwbare rookmelders, CV-onderhoud en goede verzekeringen tegen brand en inboedelschade. 

 

 

  1. Denk goed na over de hoogte van de huurprijs

Kijk ten slotte kritisch naar de maandelijkse huurprijs die je wilt of gaat vragen. Belangrijk is hierbij de juiste balans. Té voordelig verhuren is natuurlijk niet slim. Want dan ben je een dief van je eigen portemonnee. Omgekeerd kan té hoog inzetten leiden tot leegstand, omdat huurders dan kiezen voor een andere locatie en jou overslaan. Denk daarom goed na over de huurprijs en betracht op dit vlak de nodige redelijkheid.