Als je gaat huren wil je niet voor onverwachte lasten komen te staan. Daarom onderstaande uitleg wat je naast de kale huurprijs nog kunt verwachten.
Een huurprijs kan bestaan uit een kale huurprijs vermeerdert met:
- servicekosten
- kosten van gas, water en elektra
- gemeentelijke heffingen
- kosten voor internet, televisie en telefonie
In jouw huurovereenkomst staat welke kosten er precies onder de huurprijs vallen.
Huurprijs inclusief
Als een huurprijs inclusief is, zijn de kosten voor de levering van gas, water en elektra inbegrepen in de huurprijs. Sommige verhuurders kiezen ervoor dat de huurder zichzelf moet aanmelden bij een energie- en watermaatschappij. De verhuurder loopt dan minder risico op een onverwacht hoge eindafrekening. De huurprijs is in dit geval exclusief (gas, water en elektra). Op zoek naar een goede aanbieding voor gas, water en elektra: Gaslicht.com
Voorschot op kosten
De kosten van gas, water en elektra en de servicekosten zijn altijd een voorschot. Dit voorschot wordt gebaseerd op een geschat verbruik. Het verschil tussen het geschatte en het daadwerkelijke verbruik op de eindafrekening, moet je als huurder aan het eind van de afgesproken periode bijbetalen of terugkrijgen.
Internet, televisie en telefonie
Afhankelijk van de keuze van de verhuurder, moet je wel of niet zelf je aansluiting voor internet, televisie en telefonie regelen. Het is handig als je van tevoren weet of dit is inbegrepen in de huurprijs. Moet je het zelf regelen? Zorg er dan voor dat je op tijd je internet- en tv-abonnement aanvraagt. Het kan namelijk enige tijd duren voordat deze zijn aangesloten en dat wil niemand toch? Op zoek naar de juiste aanbieder voor internet? Er zijn diverse vergelijkers zoals De Consumentenbond en Internetvergelijken.com.
Gemeentelijke heffingen
Als huurder moet je het huurdersdeel van de gemeentelijke heffingen betalen. De rekeningen kan je rechtstreeks van de Belastingdienst ontvangen, maar je verhuurder kan het huurdersdeel ook aan je doorberekenen. Deze gemeentelijke heffingen bestaan bijvoorbeeld uit een afvalstoffenheffing en rioolbelasting. Heb je een laag inkomen, dan kan je in aanmerking komen voor kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen. Onder welke voorwaarden je hiervoor precies in aanmerking komt, lees je op rijksoverheid.nl.
Verhuizen start natuurlijk met het vinden van de juiste huurwoning. En daar helpt Direct Wonen je graag verder mee.
Geef een reactie