De waterontharder wordt steeds populairder in huishoudens over de hele wereld. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De slimme apparaten bieden tal van voordelen voor zowel je huishouden als je gezondheid. In dit artikel worden enkele redenen besproken waarom waterontharders een slimme investering zijn.

 

Vermindert kalkaanslag

Een van de belangrijkste voordelen van een ontharder, is dat het kalkaanslag weet te verminderen. In gebieden met hard water kan na verloop van tijd veel kalkafzetting ontstaan op kranen, douchewanden, tegels en in apparaten. Door een waterontharder te gebruiken, worden de mineralen die kalkaanslag veroorzaken uit het water gefilterd. De oppervlakken blijven hierdoor veel langer schoon en in goede staat.

 

Bespaart op schoonmaakmiddelen

Met een waterontharder (ook wel waterverzachter) in huis, heb je minder reinigingsmiddelen nodig om oppervlakken schoon te houden. Omdat het water zachter is, zullen de middelen goed schuimen en effectief werken. Je hebt dus minder product nodig om een glanzend schoon resultaat te krijgen. Dit kan niet alleen geld besparen op de lange termijn, maar is ook beter voor het milieu door de kleinere hoeveelheid chemicaliën die je gebruikt.

 

Verlengt de levensduur van apparaten

Door het gebruik van waterontharders kunnen huishoudelijke apparaten langer meegaan. Denk aan de vaatwasser, wasmachine, boiler en het koffiezetapparaat. Hard water kan leiden tot een ophoping van kalkaanslag, waardoor de apparaten minder efficiënt gaan werken en sneller slijten. Met zacht water zullen de apparaten minder snel worden aangetast door kalk, beter presteren en bovendien langer meegaan. Dit kan resulteren in minder onderhoud en lagere reparatiekosten op de lange termijn.

 

Minder energieverbruik

Wist je dat je ook energie kun besparen met gebruik van een ontharder? Wanneer er kalkaanslag ontstaat in huishoudelijke apparaten, moeten ze harder werken om dezelfde resultaten te bereiken. Door het gebruik van zacht water blijven ze langer efficiënt werken en verbruiken ze uiteindelijk minder energie. Dit is gunstig voor de portemonnee en beter voor het milieu.

 

Zachter voor huid en haar

Naast de praktische voordelen voor je huis, kan het gebruik van waterontharders ook voordelen hebben voor je huid en haar. Hard water kan de natuurlijke oliën van de huid wegspoelen en uitdroging veroorzaken. Met onthard water kan huid en haar juist beter gehydrateerd blijven. Huidklachten zoals eczeem kunnen verminderen en je haar kan bijvoorbeeld meer gaan glanzen.

 

Al met al is een waterontharder een slimme investering voor elk huishouden. Onderzoek hoe ‘hard’ het water is in jouw regio of laat een professionele wateranalyse uitvoeren. Zo kun je precies bepalen welk type ontharder de beste keuze is.