Wat is de ISDE subsidie?

 

ISDE is de afkorting voor “investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing”. Het is een subsidie van de Rijksoverheid voor het verduurzamen van woningen. Het doel ervan is het stimuleren van energiezuinig wonen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Subsidie isoleren zorgt ervoor dat je jouw steentje kunt bijdragen, terwijl je tegelijkertijd bespaart op energiekosten. Wat natuurlijk veel voordelen heeft voor jou als huiseigenaar, maar ook voor huurders.

Dit zijn de voordelen van ISDE, ook als je een woning verhuurt



Het eerste voordeel is dat energiezuinige oplossingen een meerwaarde zijn voor de woning. Denk aan een warmtepomp, isolatie (je ontvangt dubbele subsidie als je meerdere isolaties laat uitvoeren), een elektrische kookvoorziening of een zonneboiler. 

Een ander voordeel is het feit dat een energiezuinige woning goedkoper is om in te wonen. Dit is ook erg aantrekkelijk voor huurders, aangezien ze hierdoor behoorlijk zullen besparen op energiekosten. Iets dat tegenwoordig aanzienlijke bedragen zijn. Huurders betalen liever wat meer huur, om vervolgens te kunnen besparen op de kosten van elektra en gas.

Als je een woning verhuurt als vakantiewoning, is een energiezuinige oplossing ook een slimme investering. Aangezien de voorzieningen zitten inbegrepen in de prijs en je uiteindelijk dus meer geldt overhoudt.

Tenslotte is er natuurlijk het milieuvoordeel, want met een energiezuinige woning weet je dat je ecologische voetafdruk minder groot is. En aangezien duurzaamheid steeds belangrijker wordt, betekent dit ook dat de kans klein is dat je ineens voor grote aanpassingen komt te staan die worden opgelegd door de wet- en regelgeving.

 

Hoe vraag ik ISDE subsidie aan?

 

ISDE subsidie aanvragen is dus voor veel huiseigenaren erg interessant, ook voor mensen met een tweede woning die deze ter verhuur aanbieden. Het aanvragen van de ISDE subsidie is in beide gevallen mogelijk, al gelden er wel verschillende voorwaarden.

Als je een woning verhuurt, dan val je onder de voorwaarden van de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Op het moment van schrijven is er nog 95% van het totale budget over, wat neerkomt op een bedrag van ruim €144.000 dat nog kan worden uitgekeerd. Houd er rekening mee dat het enkel voor bestaande woningen geldt, die reeds worden verhuurd. Wat je overigens hier kunt regelen. 

Voor het aanvragen van de subsidie dien je in beide gevallen eerst te controleren of de subsidie op de meldcodelijst staat. Dit is iets waar bedrijven die bijvoorbeeld isolaties aanbieden je goed bij kunnen helpen. Zo ja, dan wordt de meldcode op de offerte en factuur gezet, waarna je deze en het betaalbewijs goed moet bewaren. Zorg er altijd voor dat je alles goed documenteert met onder andere foto’s van de woning en de gekozen verduurzaming, zoals bijvoorbeeld de isolatie.