De huizenprijzen gaan door het dak, wat betekent dit voor jouw woning? Er zijn verschillende manieren om achter de woningwaarde van je huis te komen, ze zijn echter niet allemaal even betrouwbaar. De woningwaarde bepalen is namelijk een behoorlijk complexe berekening waar je een specialist voor nodig hebt. Wat is mijn huis waard? We leggen op deze pagina uit hoe je daar achter komt.

 

Wat is mijn huis waard?

Als je kijkt naar de gemiddelde huizenprijs in 1995 en nu, dan is de woningwaarde verviervoudigd. Zelfs als je inflatie en andere zaken meetelt is jouw huis nu veel meer waard dan toen je de woning kocht. Maar hoe kom je erachter hoeveel jouw stulpje vandaag opbrengt als je besluit om te gaan verkopen? Er zijn verschillende manieren om de waarde van je woning op te zoeken. Je kunt de WOZ-waarde als uitgangspunt nemen, die krijg je als huiseigenaar ieder jaar van de gemeente. Je kunt een gratis online waardebepaling uitvoeren of je vraagt een betaalde taxatie aan. Via wat is mijn huis waard kun je contact leggen met een makelaar in de buurt. Uit iedere methode zal een ander bedrag komen en dat is lastig. Want je wilt weten hoeveel jouw huis echt oplevert bij verkoop.

 

Wat betekent woningwaarde precies?

Als je wilt weten wat jouw huis waard is dan moet je de woningwaarde weten maar wat is dat precies? Het antwoord is afhankelijk van de reden waarvoor je dit bedrag moet weten. Als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt aanvragen dan zal een officiële taxatie verplicht worden gesteld. Dit is een objectieve en neutrale toetsing. Iemand die jouw huis wil kopen zal echter niet objectief en neutraal zijn. Als er meer potentiële kopers zijn dan kan de verkoopprijs flink omhoog gaan door te overbieden. Taxatiewaarde en verkoopwaarde zijn dus niet hetzelfde. Als je een hypotheek wilt aanvragen dan is een taxatie wat je nodig hebt, als je echter een huis wilt verkopen dan kun je beter een waardebepaling aanvragen.

 

Hoe kun je de woningwaarde berekenen?

We hebben zojuist al de WOZ-waarde genoemd. Dit is een geautomatiseerde berekening op basis van een aantal kenmerken. Er komt niet iemand van de gemeente jouw huis controleren. Als je binnen de boel hebt verbouwd dan is jouw huis meer waard voor een koper dan het verouderde huis van de buren. Op basis van een standaard online waardebepaling rolt er hetzelfde bedrag uit maar dat is niet de werkelijke waarde. Bij ons werken we samen met echte makelaars die langskomen bij de huiseigenaar om de woning ter plekke op te nemen. Dan komen de verschillen tussen huis A en huis B aan het licht. Een makelaar weet wat kopers willen en waar ze minder enthousiast over zijn. Deze factoren nemen ze mee in de berekening. Zo kom je tot een reële verkoopwaarde en dat is van belang als je de woning wilt verkopen.

 

Is een goede waardebepaling duur?

Als je echt wilt weten wat jouw huis waard is dan kun je hiervoor een aanvraag indienen. Je zult dan benaderd worden door één of enkele makelaars bij jou in de buurt. Die komen gratis en vrijblijvend de woningwaarde berekenen aan huis. In overleg kun je dan de volgende stappen bepalen. Wellicht is nu het moment om te incasseren op die overwaarde en je huis te verkopen. Nooit geschoten is altijd mis, ontdek wat jouw huis echt waard is!