Duitsers die in Nederland werken, voelen zich vooral aangetrokken tot wonen in de buurt van de grens. Wonen aan de Duits-Nederlandse grens is om veel redenen een verstandig idee, dat we in dit artikel in detail zullen bespreken.

Er zijn enkele belangrijke verschillen in de huizenmarkt tussen Duitsland en Nederland waar je je bewust van moet zijn als je gaat verhuizen. En niet in de laatste plaats bepalen de gunstige prijzen per vierkante meter vaak of je liever aan de Nederlandse of Duitse kant van de grens woont.

Wat is er anders in Duitsland dan in Nederland?

In de twee buurlanden gelden verschillende wetten, waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je een huur- of koopovereenkomst ondertekent. Als minderjarigen bijvoorbeeld zonder ouder of voogd naar Nederland willen verhuizen, moeten ze toestemming krijgen van de koning. 

Voor particulieren is verhuizen naar het buitenland over het algemeen eenvoudiger dan verhuizen met het hele bedrijf. In dit geval kan het dus zinvol zijn om het geregistreerde bedrijf in het thuisland te houden en alleen je privéwoning naar de andere kant van de grens te verhuizen. Mensen die in Nederland willen wonen, moeten een burgerservicenummer (BSN) aanvragen bij de nieuwe gemeente. 

De elektronische OV-chipkaart, waarmee je in het hele land met het openbaar vervoer kunt reizen, bestaat in een vergelijkbare vorm ook in Duitsland. Onze buren hebben een vergelijkbaar ongecompliceerd concept geïntroduceerd met het “Deutschland Ticket”. Als je regelmatig de grens overgaat, heb je voor elk land een geldig ticket nodig, en de eenvoudigste manier om dit digitaal te beheren is via een app.

Er kunnen ook verschillen zijn in vrijetijdsactiviteiten. Alle gokliefhebbers weten bijvoorbeeld dat er in Nederland andere regels gelden dan in Duitsland. Terwijl het in Nederland mogelijk is om in virtuele gokhallen te spelen zonder vooraf geld te storten, verbiedt het Duitse staatsverdrag inzake kansspelen dergelijke aanbiedingen over het algemeen.

Verschillen in wonen tussen Nederland en Duitsland

Verhuizen naar de Nederlands-Duitse grens kan interessant zijn voor alle Nederlanders die in Duitsland werken en lange reizen willen vermijden. Mensen die op zoek zijn naar een woning in Duitsland en geen flat kunnen vinden in Nederland, kunnen echter ook de voorkeur geven aan een kleine stad in Noordrijn-Westfalen als woonplaats in een krappe woningmarkt. 

Bij het zoeken naar een woning is het altijd de moeite waard om de prijzen per vierkante meter in de afzonderlijke steden te vergelijken. Aan de Duitse kant zijn bijvoorbeeld de stadsregio Aken, het district Kleef en het district Viersen zeer populaire plaatsen om te wonen in de buurt van de grens.

Zo duur is het om een huis te huren of te kopen in Aken (Aachen)

Een blik op de huurprijsindex van Aken laat een gemiddelde huur zien van maximaal 9 euro per vierkante meter woonruimte. Als je een appartement koopt in deze populaire grensregio, kun je rekenen op een prijs van bijna 3300 euro per vierkante meter. Voor een stuk grond betaal je tot 500 euro per vierkante meter, maar er zijn ook percelen te koop in Aken voor minder dan 400 vierkante meter.

De wijken Kleef (Kleve) en Viersen hebben lagere woonlasten

Er zijn veel interessante woonwijken in Noordrijn-Westfalen, ver weg van de drukte van de grote stad. Het district Kleef scoort met een lage huur van minder dan zes euro per vierkante meter.

In een chique woonwijk in het district Kleef kun je echter huurprijzen tot 10,50 euro verwachten. Bij het kopen van woonhuizen in het district Kleef is een prijs per vierkante meter van 2.500 euro verschuldigd. Met een grondprijs van 200 euro per vierkante meter is wonen dicht bij de grens veel goedkoper dan bijvoorbeeld in de regio Aken.

De vastgoedmarkt in het district Viersen overtuigt veel mensen die graag aan de Nederlands-Duitse grens willen wonen met vergelijkbare gunstige huur- en koopprijzen. Terwijl de gemiddelde kosten voor onroerend goed in het district Kleef de afgelopen jaren licht zijn gedaald, is de prijs per vierkante meter in het district Viersen daarentegen licht gestegen.

Betaalbaar wonen aan de Nederlandse kant van de grens

Natuurlijk zijn er ook talloze woonwijken in de Nederlandse grensstreek die een gunstige woonlocatie of een betaalbare prijs per vierkante meter bieden. Vooral in de buurt van de grensovergangen in Gelderland bij Arnhem en Nijmegen kun je goed gebruikmaken van de bestaande infrastructuur om in Duitsland aan het werk te gaan. De huurprijsindex in de provincie Gelderland is gemiddeld 9,30 en ligt daarmee iets hoger dan aan de Duitse kant.

Arnhem is de aantrekkelijke woonhoofdstad van de provincie Gelderland

In de hoofdstad van de provincie Gelderland kun je huizen kopen voor iets meer dan 5.000 euro per vierkante meter. De chique villa’s en landhuizen zijn vaak omgeven door groen, wat bijdraagt aan de hoge kwaliteit van leven in deze Nederlandse provincie. Een flat in het stadscentrum kost ongeveer 3.500 euro per vierkante meter, waardoor wonen in Arnhem veel goedkoper is dan in Duitsland.

Nijmegen als aantrekkelijke stad

Als je je dagelijks leven wilt verplaatsen naar Nijmegen in Gelderland, moet je rekenen op een prijs per vierkante meter van ongeveer 5.000 euro voor de aankoop van een appartement. In de omgeving ligt de aankoopprijs rond de 3.500 euro. 

Voor een appartement met twee slaapkamers in het stadscentrum ligt de prijs tussen de 800 en 1.400 euro; voor een appartement van vergelijkbare grootte buiten het stadscentrum van Nijmegen moet je iets minder betalen. Naast betaalbare woningen heeft Gelderland ook een aantal luxe woningen voor de veeleisende consument.

Zo verstandig is het om dicht bij de grens met Duitsland te gaan wonen

Iedereen die een stageplaats vindt in Duitsland, zich inschrijft aan een Duitse universiteit of gewoon in het buitenland wil werken, kan veel tijd en geld besparen door naar de grens te verhuizen. Als de reis naar het werk met slechts 50 kilometer wordt ingekort, kun je alleen al op de heen- en terugreis elke dag ongeveer 20 euro besparen. Een kortere reis naar het werk geeft je ook meer vrije tijd, die van onschatbare waarde kan zijn in ons hectische dagelijkse leven.

Zowel aan de Duitse kant als in de idyllische provincies in het oosten van Nederland zijn er tal van wijken die geschikt zijn voor gezinnen en singles. Als je ook nog bespaart op huurkosten door de huizenmarkt aan beide kanten van de grens goed in de gaten te houden, heeft dat natuurlijk elke maand invloed op je huishoudbudget.