Het smelten van met name het ijs op Antarctica kan een veel grotere zeespiegelstijging veroorzaken dan eerder werd gedacht. Een stijging van 1.80 meter binnen 80 jaar is niet ondenkbaar. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Universiteit Utrecht. Ter voorbereiding op die stijgende zeespiegel wordt nagedacht over de mogelijkheden met betrekking tot woningen.
Nederland telt steeds meer woningen waarvan de fundering drijft op water. In Woerden is bijna een wijk af en in Zeewolde begint de bouw binnenkort.
Het gaat om ongeveer 500 woningen in heel Nederland, met een kavel dus geen woonarken. Slechts 150 daarvan zijn echt ontwikkeld voor permanente bewoning. De bouw en vraag van dit soort woningen stijgt enorm hard.
De drijvende woningen zijn zeer flexibel en onderhoudsarm. In het water kunnen de huizen heel makkelijk verplaatst worden. Het gebied kan dan weer gebruikt worden voor iets anders. Speciaal stucwerk en het gebruik van kunststof zorgt voor weinig onderhoud.
Daarnaast wordt ruimte efficiënter benut. In steden als Amsterdam en Rotterdam is er veel behoefte aan nieuwe woningen, maar nauwelijks meer grond beschikbaar. In Nederland is genoeg water: plassen, kanalen en sloten die dienen als bergingswater kunnen goed gebruikt worden voor bebouwing. De huizen bewegen ook mee met het stijgende water, dus geen vrees voor ondergelopen ruimtes.
Geef een reactie