De zomervakantie staat weer bijna voor de deur. Helaas begint dan ook weer het hoogseizoen voor woninginbraken. De beste manier om je huis niet interessant te maken voor inbrekers tijdens de vakantie, is zorgen dat je huis bewoond lijkt. Maar hoe doe je dat op een slimme manier?

Beveiliging

Denk daarbij aan producten zoals slimme camera’s, bewegingssensoren, videodeurbellen en beveiligingsverlichting. Dankzij smarthomeproducten kun je elektronica in je huis zo programmeren dat het lijkt of er ’s avonds gewoon bewoners in huis zijn.

De aanwezigheid van watersensoren, brandalarmen en rookmelders biedt altijd gemoedsrust. Nog meer wanneer je op pad bent. Zorg er daarom voor dat deze ook allemaal genoeg batterijduur hebben om de vakantieperiode ruim te overbruggen.

Net als met al je andere sensoren: ga na of de juiste noodcontacten ingesteld zijn, of dat nu je buren, jijzelf of een familielid is. Een paar minuten uittrekken om deze instellingen te doorlopen voor je het vliegtuig ingaat is het altijd waard.

Slimme stekkers 

Naast slimme verlichting zijn er ook slimme stekkers. Deze programmeer je om op een bepaald moment aan en uit te gaan, ongeacht welk apparaat eraan zit. Zo springt ’s avonds de televisie of radio aan, of je aangesloten verlichting.

Zorg dat er meerdere lampen aangaan en dat er afwisseling is: een lamp in de keuken en woonkamer aan het begin van de avond en later op de avond ook licht op de overloop.

Let wel op dat je niet maar één lamp aan laat gaan ’s avonds. Een inbreker die twee avonden achter elkaar spot heeft direct door dat er niemand aanwezig is in een huis waar alleen de hele avond een leeslampje brandt.

Wil je niet iedere avond dezelfde televisiezender op hebben staan? Dan zijn er sinds dit jaar slimme televisies op de markt die dankzij een ingebouwd programma zoals Google assistent op afstand met een app bedienbaar zijn en waarmee je dus de zender en het volume kunt aanpassen.

Er zijn ook aanbieders van raamdecoratie met slimme toepassingen. Gordijnen, rolluiken of zonsverduistering is voorzien van een motortje. Via een app of met een timer kun je deze op bepaalde tijden openen en sluiten.

Buren

Naast buurt-Whatsapp-groepen tegen inbraak, zijn er ook buurtgroepen waarin je elkaar helpt, zoals Nextdoor. Hierin worden verzoekjes gedaan voor het lenen van spullen tot advies over een oppas. Hier kun je met buren afspreken om op elkaars huis te letten tijdens de vakantie.

Help elkaar met planten water geven of het gras maaien. En je kunt de buren vragen of ze hun auto zo nu en dan op jouw oprit willen parkeren.

Vraag buren of vrienden om de postbus te legen of post van de deurmat te halen. Het beste is om de post uit het zicht te leggen. Als iemand door het raam die stapeltjes ziet, is het meteen duidelijk dat de buren de post doen.

De laatste tip is om wat afwas te laten staan. We hebben de neiging netjes op te ruimen als we op vakantie gaan, maar laat een kopje met de krant op de salontafel staan of een bordje met een glas op het aanrecht. Als iemand naar binnen kijkt, lijkt het net of de bewoner ieder moment weer binnen kan wandelen.