In steeds meer huizen zijn ‘slimme’ apparaten te vinden. Deze apparaten communiceren met andere apparaten of het internet. Hierdoor hoeft je als bewoner steeds minder zelf te doen. Verder kunnen deze slimme apparaten voor een aanzienlijke energiebesparing zorgen. In een zogenaamde smarthome gaat het nog een stap verder en kunnen alle apparaten met elkaar communiceren, waardoor je uiteindelijk meer comfort en veiligheid krijgt. Maar, wat is een smarthome precies? En hoe werkt zo’n huis?

Wat is een smarthome precies? 

In een smarthome (een ‘slim’ huis) staan alle apparaten met elkaar in verbinding. Dit kunnen computers, laptops, tv’s en printers zijn. Maar ook minder voor de hand liggende apparaten zoals, lampen, radiatoren en het beveiligingssysteem van het huis zijn allemaal met elkaar verbonden. Een smarthome is daarmee nog een soort toekomstconcept. Niet alles wat in een smarthome met elkaar kan communiceren, kan dat nu ook dat werkelijk al. Desondanks is het al mogelijk om een groot deel van je apparaten zelfstandig te laten communiceren. Het koppelen van internet en tv in een zogenaamde smart-tv is bijvoorbeeld al iets wat veel mensen al in huis hebben. 



Leven in een smarthome
De voornaamste reden om nu of in de toekomst voor een smarthome te kiezen, is het gemak dat het met zich meebrengt. Je hoeft je namelijk nooit meer zorgen te maken over verlichting, de verwarming of andere zaken waar je eigenlijk niet te veel tijd aan wilt verspillen. Een smarthome kan ook zorgen voor energiebesparing. Een slimme optie die nu al beschikbaar is, is het op afstand bedienen van de cv met een slimme thermostaat. Veel mensen zetten de thermostaat nooit al te laag als ze van huis gaan, omdat het dan bij terugkomst veel te koud in huis is. Een smarthome laat de temperatuur in huis wel verder zakken. Als je weer terug naar huis gaat, wordt de cv automatisch aangezet, zodat je toch weer in een warm huis terugkomt. Ook lampknopjes zijn in een smarthome overbodig. De lampen worden automatisch ingeschakeld zodra je smartphone verbinding maakt met de slimme beveiliging van je huis. Veel in een smarthome zal via het internet gaan, waardoor het nodig zou kunnen zijn een hogere internetsnelheid in je tv en internetabonnement te nemen. De kosten kunnen daarvoor dan iets hoger zijn. Maar doordat het huis inspeelt op jouw behoeften en lichten en temperaturen in huis dimmen als je er niet bent, bespaar je met zo’n huis waarschijnlijk op vaste lasten.



Veiligheid en privacy

Als al deze apparaten in verbinding met het internet staan, betekent dat ook dat ze eventueel gehackt kunnen worden. Het is volgens experts dan ook belangrijk om altijd slimme apparaten van A-merken aan te schaffen. Deze merken hebben de versleuteling van de gegevens vaak goed op orde, terwijl dat bij goedkopere merken niet gegarandeerd kan worden. Ook slimme deursloten, die als de bewoner in de buurt is automatisch de deur ontgrendelen, kunnen een potentieel beveiligingsgevaar vormen. Het is daarom handiger om slimme sloten te kopen die communiceren via bluetooth. Deze bluetoothverbinding heeft geen connectie met het internet, en kan daarom niet door kwaadwillende personen gehackt worden. 



Protocollen 

Verschillende apparaten communiceren via verschillende protocollen. Protocollen zijn een soort taal waarin deze apparaten met elkaar communiceren. Op dit moment bestaan er vijf verschillende soorten protocollen, waardoor apparaten van verschillende protocollen maar mondjesmaat met elkaar kunnen communiceren. Waarschijnlijk zal in de toekomst één protocol dominant worden, maar tot die tijd kun je het beste ieder slim apparaat met een afzonderlijke app op de smartphone bedienen. 



Toekomstmuziek die al een beetje speelt
Een smarthome zal in de komende jaren dus een grote vlucht gaan nemen. Tot die tijd moeten we alle slimme apparaten in huis nog afzonderlijk bedienen. Een smarthome zorgt voor veel gemak en energiebesparing. Belangrijkste is dat je zorgt dat de beveiliging goed op orde is. Zie jij het voor je om in zo’n smarthome te wonen?