Ga je binnenkort verhuizen naar een nieuwe huurwoning? Dan moet je veel regelen. Van tevoren, maar ook rond de sleuteloverdracht. Ook met het oog op bepaalde vaste lasten, zoals het energiecontract, internet en tv en verzekeringen. Zaken waar je in eerste instantie niet direct aan denkt. Daarbij kun je vast wel wat verhuistips gebruiken. Direct Wonen geeft je advies.




Energie op je nieuwe adres

Geef om te beginnen zo snel mogelijk de datum van de sleuteloverdracht door aan je leveranciers van gas en elektriciteit. Het is belangrijk dat je precies op de dag van de sleuteloverdracht de meterstanden invult op het formulier dat je krijgt. Anders loop je kans dat je moet betalen voor energie die de nieuwe huurder heeft verbruikt. Dat is zonde en onnodig. Zorg ervoor dat je zo’n verhuizing uiterlijk twee weken vooraf doorgeeft, beter nog is een maand. Zo zorg je ervoor dat je vanaf het moment dat je de woning betrekt energie ontvangt van de leverancier.

Nieuwe leverancier of niet?
Je kunt ervoor kiezen om je contracten mee te laten verhuizen naar je nieuwe adres of je kunt je contract opzeggen en een nieuw contract afsluiten. Wat voor jou het beste is, hangt af van het soort contract dat je hebt. Loopt je contract nog niet af? Dan kan het voordeliger zijn om bij je huidige leverancier te blijven en het contract mee te verhuizen. Anders kun je een boete krijgen. Bereken wel of de boete niet toevallig lager is dan het bedrag dat je kunt besparen door over te stappen. Loopt je contract toch binnenkort af of heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je zonder problemen opzeggen.

Besparen op energiekosten 
Een verhuizing is een goed moment om eens kritisch te kijken naar je energiekosten. Misschien kom je erachter dat je huidige leverancier niet meer de beste keus is voor jou. Op internet kun je gemakkelijk uitzoeken wat de goedkoopste energieleverancier is. Wie weet kun je flink besparen op de kosten van water, gas en elektriciteit in je nieuwe woning. Dat is mooi meegenomen na een verhuizing. Laat ruim voordat je gaat verhuizen je nieuwe adres en de datum van de sleuteloverdracht aan je huidige of nieuwe energiemaatschappij weten.

Vergeten? 

Ben je door al het geregel vergeten je verhuizing door te geven? Gelukkig zit je dan niet in het donker of in de kou op de eerste avond in je nieuwe woning. Elektriciteit, gas en water worden niet afgesloten als iemand een woning verlaat. Via de netbeheerder krijg je dan toch energie. Wel moet je zo snel mogelijk een contract regelen met een energieleverancier naar keuze. De kosten voor de energie die je via de netbeheerder hebt gebruikt, verrekent je nieuwe energiemaatschappij later met je. Wie jouw netbeheerder is, kun je vinden op Netbeheer Nederland. De netbeheerder die je hebt, verschilt namelijk per regio.

Niet zonder internet zitten
Kun jij nog zonder internet? Dan ben je een van de weinigen. Tegenwoordig is een goede internetaansluiting voor de meeste mensen net zo belangrijk als stroom, water en gas – bijna dan. Dat geldt natuurlijk ook voor bellen en televisiekijken. Mail of bel je provider minstens een maand voor je verhuizing de datum door. Dan kun je vanaf de eerste dag in je nieuwe huis of appartement gewoon internetten. Als je tevreden bent met je provider, kun je je abonnement of abonnementen laten meeverhuizen naar je nieuwe adres. Maar als je even goed rondkijkt, kom je er misschien achter dat een andere provider voordeliger is. Helemaal op het nieuwe adres; de snelheid van je huidige contract kan op je nieuwe adres zomaar een stuk trager zijn. En in enkele gevallen is een bepaalde verbinding niet mogelijk op een ander adres. Hou hier rekening mee en controleer vooraf gewoon even wat je voor andere abonnementen betaalt. Dan heb je niet alleen de goedkoopste energieleverancier, maar ook de goedkoopste internetprovider. En bij zo’n verhuizing is een beetje besparen best mooi meegenomen.

Verzekeringen controleren

Naast internet, tv en energie, zijn er een aantal instanties waarbij je de verhuizing ook door moet geven. Denk hierbij aan de gemeente, de bank en verzekeraars. En op sommige verzekeringen valt bij een verhuizing te besparen. Hoe? De premie voor de autoverzekering verschilt bijvoorbeeld per adres, dit heeft alles te maken met zaken als diefstalrisico in de omgeving waar je woont, het aantal wanbetalers dat zich hier huist of de drukte (en hoger risico op schade) in de omgeving. Een verhuizing betekent dus ook een verandering in autopremie. Controleer daarom goed wat je nieuwe premie wordt en of je eventueel kunt besparen door over te stappen. Denk daarnaast bij een verhuizing ook aan de inboedelverzekering; hoe is deze geregeld bij je nieuwe woning? Pas bepaalde gegeven aan, zoals de grootte van de woning én de inboedelwaarde.