De temperatuur is momenteel boven de 30 graden. Met dit warme weer is het lastig je huis enigszins koel te houden. We geven je een aantal tips om het toch een beetje uit te kunnen houden in huis.

  1. Houd gordijnen, shutters, rolgordijnen gesloten

30 procent van de ongewenste warmte in huis komt via de ramen het huis in, en het gebruik van luxaflex, rolgordijnen, gordijnen en dergelijke bespaar je tot 7 procent op rekeningen en lagere indoor temperaturen met maximaal 6 graden. Met andere woorden, het sluiten van de gordijnen verhindert dat je huis zich als een tuinkas gaat gedragen. Zorg er met name voor dat ramen op zuidelijke en westelijke gevels overdag ook gesloten zijn.

2. Of beter, investeren in verduisteringsgordijnen

Verduisterende gordijnen blokkeren zonlicht, een duurzame isolatie dus van de kamers waarin ze zijn geïnstalleerd. Het beste is om te kiezen voor gordijnen met een witte of zilvere plastic backings. Deze verminderen de warmte met maximaal 33 procent.

3. Ga slim om met deuren en ramen

Sluit ongebruikte ruimten af. Warme lucht blijft daar en je hebt minder ruimte over om koel te houden. En deze kamers kunnen ook als warmte buffer dienen. En deuren naar buiten dichthouden als het buiten warm is en zet ramen en deuren tegen elkaar op tijden koelere avond en nachturen.

4. Maak van je ventilator een een “airco”

Vul een schaal water met ijs of koelelementen (of iets anders dat koud is), en plaats de ventilator, liefts een lekker grote, onder een hoek richting de schaal met zodat de lucht langs deze bak met ijswater stroomt. Het effect is bijna magie.

5. Wissel het beddegoed wat vaker

Katoen ademt gemakkelijker en blijft langer koel dan ander bedtextiel. En je kan je lakens ook voor het slapengaan even in de diepvries doen. Voor een koel hoofd, adviseren we je een boekweitkussen. Boekweit zorgt ervoor dat er geen warme plekken ontstaan tussen je hoofd en het kussen.

6. Stel plafondventilatoren in om linksom te draaien

Ingesteld om tegen de klok in draaien in de zomer op een hogere snelheid, de ventilator luchtstroom zal leiden tot een wind-chill briesje effect.

7. Focus op de temperatuur in je lichaam, niet het huis

Onze voorouders leefden zonder airco, dus kunnen wij dat ook. Zij nipten aan smakelijke verkoelende drinks en hingen een een koude natte doek om sterk doorbloedde gebieden zoals je nek en polsen. Zo koel je jezelf van binnen naar buiten is geen slecht idee. Andere trucs slimme kleding keuzes en je partner te vertellen dat je elkaar pas weer zal knuffelen als de bladeren van beginnen te veranderen. Ze ook een bak koud water in de slaapkamer zodat je af en toe je voeten kan afkoelen.

8. Zet de badkamer-, keukenafzuiging aan

De afzuigkap in je keuken, en afzuiging in toilet en douche trekken de hete lucht die opstijgt terwijlt je kookt of een stomende douche heeft genomen uit je huis of appartement.

9. Maak je bed warmtebestendig

Voor de voeten: vul een fles water, en zet het in de vriezer voordat je naar bed gaar en leg de fles aan het voeteneind van je bed. Het zorg voor wat kou onder je laken of gooi je lakens even in de vriezer voor je gaat slapen.

10. Slaap beneden

Warmte stijgt, beneden in het huis is het koeler dan op hogere etages. Slaap desnoods op de bank in de woonkamer, of leg je matras op de vloer als de lucht voelt koeler daar beneden.

11. Laat ‘s nachts frisse lucht in je huis

Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen ‘s nachts dalen. Als dit het geval is, gebruik deze verfrissende uren door de ramen tegen elkaar op te zetten alvorens je naar bed gaat. Gebruik hieroor een veilige raamuitzetter. En zet ramen en deur tegen elkaar open, ook als het regent of net geregend heeft. Zet een windtunnel op door strategisch plaatsen van ventilatoren om de perfecte tocht te creëren. Doe de ramen en deuren wel weer op tijd dicht, nog voor het weer te heet in de ochtend wordt.

12. Ga slim om met je ramen en de ventilator

Voor het maken van een koeling luchtstroom, open ramen, bij voorkeur op het bovenste gedeelte op de wind kant van je huis, en open het onderste gedeelte van je huis dat uit de wind ligt. Om het proces te ondersteunen zet je een ventilator aan de luwe kant in de raam- of deuropening met de blazende kant naar buiten gericht. Zo duw je de hete lucht je huis uit, en je kan een nat laken aan de luchtinlatende zijde van je huis in het raam of deur voor een extra chillfactor.

13. Vervang je gloeilampen en halogeenlampen

Gloeilampen verliezen 90 procent van hun energie in warmte die ze uitstoten, vervang ze nu door ledlampen om een klein verschil in koeling van je huis te maken, het verlagen van je elektriciteitsrekening.

14. Kook buiten

Het is wellicht een open deur, je oven of fornuis maken je huis nog warmer dan het al is. Kook buiten in de zomer. Gebruik je barbecue of elektrische hapjespan om mee te koken. Of ga lekker picknicken!

15. Maak een paar verbeteringen op lange termijn

Gebruik isolatiefolie op ramen. En investeringen zoals luifels en het planten van bomen of wijnstokken in de buurt van vensters zullenje huis beter tegen de stralen van de zon beschermen, de hoeveelheid hitte vermindert in je huis.